Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Plany CMS
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Athlan
Mam paln na CMS'a, ale nie wiem czy jest dobry (pewnie dużo osób go zastosowało), więc proszę o ocenę.

CMS posiada swoje moduły jak klocki lego... można je odpinać i przypinać. Każdy moduł ma następujące pliki:
- plik panelu admina (zostaje dołączony do PA jeżeli w nim zostanie wybrany)
- plik dystrybutora zawartości (on wykonuje wszystko co widzimy w oknie strony, pozwala wyświetlić wszystki informacje)
- plik dystrybutora menu (tak jak wyżej tylko że z menu)
- folder templatów i w nim wszystkie potrzebne pliki tpl
- instalator (zawiera wszystkie usawienia modułu zawarte w bazie mysql)

wszystko można przypinać i odpinać... nie wiem jednak czy to jest dobry pomysł (chodzi poszczególne o podpunkty). Nie pisałem jeszcze CMS'a

pozdro smile.gif
Turgon
Dobrze, ale potrzeba chyba jakiegoś system dostępu do danych np. w bazie mysql ? Konfiguratory etc. To zaliczyć trzeba jako Biblioteki tudzież tego CMSa...
Athlan
Tak... kontrolery, klasa obsługi baz danych, tamplatów i te inne śmieci tongue.gif będą oczywiście... ale mi chodzi o samą budowę i lokalizację modułów.

Dodam, że każdy moduł jest w folderze /admin/modules/NAZWA_MODUŁU/PLIKI
LamaMASTER
Coś mi się wydaje, że mocno wzorujesz się na PostNuke smile.gif
Turgon
Lama, to jest w sumie wzorzec tylko.
Athlan
@LamaMASTER - a wiesz... nie widzialem tego jeszcze smile.gif a jak można jeszcze inaczej te moduły ułożyć, np w lepszy sposób?
Kayne
Ja zrobiłem to na takiej zasadzie:

modules/nazwa.mod.php

Gdzie nazwa to oczywiście nazwa danego modułu...
cadavre
Ja swój CMS robię na podobnych zasadach. W głównem folderze CMS'a mam plik admin.php do obsługi wszystkich modułów, a same moduły aby poprawnie zostały wykryte muszą zawierać pliki:
modules/nazwa/nazwa_config.php
modules/nazwa/nazwa_funct.php
[ Gdzie nazwa to nazwa odpowiedniego modułu ]
Jeśli wszędzie nazwy się zgadzają, zainkludowany zostaje plik nazwa_config.php, w którym znajdują się informacje nt. nazwy modułu, jego wersji, opis, i informacja czy link do modułu ma pokazywać się w głównym menu. Większość informacji potrzebna jest w celech informacyjnych, ale nie tylko. Dla każdego usera w CMSie można nadawać prawa dostępu do poszczególnych modułów - listing modułów zostaje dla każdego moderatora również wypisany z pliku _config.php.
W ten sposób aby zainstalować cały, ogromny moduł wystarczy tylko zapisać na serwerze w folderze modules/ folder z w/w zawartością. Resztą zajmują się pętle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.