Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Menu w ciastkach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
.radex
Nie wiedzialem gdzie to wstawić więc wsawiłem tu...

A moje pytanie to:

Co cądzicie o wykorzystaniu ciastek przy pobieraniu menu? Tworzę CMS'a i wpadłem na pomysł że jak wejdziesz na stronę główną to pobiera menu do ciastek/sesji... kiedy jesteś na innych stronach to pobiera ciastko/sesję i wyświetla menu, a kiedy znow wejdziesz na strone glowna to menu jest aktualizowane...

Co o tym sądzicie?

Po za tym:

jak sprawdzic czy przegladarka uzytkownika ma wlaczone ciastka? bo chodzi o to ze jesli nie ma obsługi ciastek to pobiera z mysqla na kazdej stronie menu...

Oprócz tego:

Co leprze ciastka czy sesje?

Bo chodzi mi o to że chcę (jeśli to coś daje) zmniejszyć czas ładowania strony i zmniejszyć prace serwera mysql...
Levabul
1. Według mnie nie ma to żadnego sensu, lepiej zrobić cache danych pobieranych z bazy, niż przecowywać menu w ciastku z którym mogą stać się różne dziwne rzeczy (nadanie innej omyłkowej wartości itd.)

2.Można sysłac ciaskto poprzez setcookie, za pomocą header() odświerzyć stronę i sprawdzić czy istnieje takie ciastko.

3.Ciastka czy sesje
.radex
1 -> nie dokońca cię rozumiem

3 -> mialem na myśli ten przypadek, bo czasami lepsze sa ciastka a czasami sesje...
nospor
Ale u ciebie na kazdej stronie menu jest inne? Te menu jest inne rownież dla kazdego uzytkownika, czy dla kazdego to samo? No i pamietaj, ze ciacho ma ograniczoną wielkosc.

Trzymanie html menu dobrze sie sprawdza wlasnie w cache'u.
thornag
@nospor -> Gdzie mozna poczytac cos na temat chachowania ? Chodzi mi o wprowadzenie dla przyglupa smile.gif Te bardziej zaawasowane teksty wciaz pozostawiaja wiele niejasnosci.
nospor
@thornag nie wiem gdzie o tym mozna poczytac. to sie wie i juz winksmiley.jpg
A na powaznie: nie wiem gdzie mozna poczytac, ale cachewoanie polega na zapisaniu pewnych informacji powiedzmy na dysku w pliku, w celu ich poźniejszego szybkiego odtworzenia. Należy cacheowac informacjie, których zdobycie troche trwa, a zapisywac je juz w przetworzonej postaci. np:
newsy na stronie. ich zdobycie polega na poleceniu do bazki, pobraniu ilus tam newsow, sformatowaniu ich w ladny sposob. Teraz zeby tego nie powtarzac za kazdym razem, zapisujesz wynik koncowy (np. kod html tych wszystkich newsow) do cache i pobierasz je z cache przy nastepnym razie. oczywiscie nalezy pamietac o odswierzaniu cache, by byly w nim aktualne informacje.
Narzedzie do cache masz w moim podpisie smile.gif
Ludvik
Weźcie pod uwagę to, że ciastko jest przesyłane przez przeglądarkę przy każdym żądaniu, a to się równa spowolnieniu ładowania strony i generowaniu niepotrzebnego ruchu na łączach. Cache definitywnie będzie najlepszym wyjściem.
.radex
Cytat(nospor @ 24.07.2006, 08:55 ) *
Ale u ciebie na kazdej stronie menu jest inne? Te menu jest inne rownież dla kazdego uzytkownika, czy dla kazdego to samo? No i pamietaj, ze ciacho ma ograniczoną wielkosc.

Trzymanie html menu dobrze sie sprawdza wlasnie w cache'u.

To dzięki wam. Nie wiem jeszcze jak sie cachuje( jak to sie pisze blink.gif )...

Na każdej stronie jest to samo menu tylko specjalne mini-menu dla tego dzialu ( czy coś takiego...zersztą się pomyśli ) ale można chyba zrobić dwa cache
nospor
Cytat
ale można chyba zrobić dwa cache
W cache'u możesz trzymac tylko obiektow ile ci sie zapragnie i na ile pozwoli ci miejsce na HDD smile.gif

Cytat
Nie wiem jeszcze jak sie cachuje
W moim podpisie masz narządź do tego, wraz z podstawowymi przykladami
nasty
Jest caly rozdział o cachowaniu, bardzo dokładnie i przyjemnie opisany w tej książce:
http://www.amazon.com/gp/product/067232561...TF8&s=books
.radex
@nasty psycho => Po angielsku tiredsmiley.gif

@nospor =>
1 => I na ile ci pozwoli przeglądarka ( są ograniczenia przecież ) tongue.gif
2 => Zainteresuje się trochę tą klasą. Na pewno mi pomoże winksmiley.jpg
nospor
Cytat
1 => I na ile ci pozwoli przeglądarka ( są ograniczenia przecież )
A co ma do cache przeglądarka? My mowimy teraz o cache na serwerze a nie u klienta w przeglądarce smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.