dzialam na WinXP Pro SP2
1. zainstalowalem Apache 2.0.49 i php 5 i php 4.3.6
wszystko ładnie śmiga, sęk w tym, że przeglądarka nie reaguje na adres 'localhost'. reaguje na wpisane IP 127.0.0.1 i 192.168.0.2 (to 192... jest potrzebne do funkcjonowania w sieci lokalnej) i wyswietla co trza.
to jeszcze byloby do przelkniecia, ale:
2. po zainstalowaniu MySQL 4.0.18, nie mogłem w żadne sposób uruchomić usługi, tzn usluga startowala (wg wskaznika winMySqlAdmin) po czym gasla i tak w pętli. próba wywołania jej z wiersza poleceń kończyła się komunikatem 'cannot conect to localhost, error 10061;' czy jakos tak.
3. poniewaz wersja 4.0.18 nie byla ta najnowsza, wywalilem i zaladowalem swieze MySQL 5.x.x. i tu kolejny problem - system OsCommerce nad ktorym pracuje nie komunikuje sie poprawnie z bazami danych utworzonymi w MySQL 4.0.18
Dodam, ze te same bazy danych funkcjonuja dobrze na komputerze mojego znajomego z WinNT 2000 professional, MySQL 4.0.18, Apache 2.0.49 i php 4.3.6. ponadto bazy tej nie wykazuja zadnych błędów w MyPHPAdmin ani MySQL Administrator DOPÓKI system osCommerce nie zostanie uruchomiony. wtedy scrashowaniu ulega tabela odpowiedzialna za przechowywanie sesji.
ponadto dodam, ze dzialal Krasnal ale z tego wzgledu, ze pracuje z drugim programistą nad jednym projektem chcialem zrobić to tak jak on to ma zrobione (kazdy, najdrobnieszy nawet update projektu to zmiana sciezek dostepu w plikach oscommerce).
moje pytania, moze ktos z Was cos mi podpowie:
1. gdzie oprócz plików httpd.conf, C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts mozna cos zmienic by wywolanie 'localhost' w przegladarce dzialalo? ew. jak ?
2. czy moze byc jakas wspolna przyczyna problemu 1 & 2?
3. pkt 3 to tylko dodatkowe info

pozdrawiam,
z góry dzięki za pomoc.