Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: serwer na localhost nie reaguje :/
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
DMaxxx
Witam. problem dziwny, o tyle, ze nie spotkalem sie zeby ktos mial cos podobnego:

dzialam na WinXP Pro SP2

1. zainstalowalem Apache 2.0.49 i php 5 i php 4.3.6

wszystko ładnie śmiga, sęk w tym, że przeglądarka nie reaguje na adres 'localhost'. reaguje na wpisane IP 127.0.0.1 i 192.168.0.2 (to 192... jest potrzebne do funkcjonowania w sieci lokalnej) i wyswietla co trza.

to jeszcze byloby do przelkniecia, ale:

2. po zainstalowaniu MySQL 4.0.18, nie mogłem w żadne sposób uruchomić usługi, tzn usluga startowala (wg wskaznika winMySqlAdmin) po czym gasla i tak w pętli. próba wywołania jej z wiersza poleceń kończyła się komunikatem 'cannot conect to localhost, error 10061;' czy jakos tak.

3. poniewaz wersja 4.0.18 nie byla ta najnowsza, wywalilem i zaladowalem swieze MySQL 5.x.x. i tu kolejny problem - system OsCommerce nad ktorym pracuje nie komunikuje sie poprawnie z bazami danych utworzonymi w MySQL 4.0.18
Dodam, ze te same bazy danych funkcjonuja dobrze na komputerze mojego znajomego z WinNT 2000 professional, MySQL 4.0.18, Apache 2.0.49 i php 4.3.6. ponadto bazy tej nie wykazuja zadnych błędów w MyPHPAdmin ani MySQL Administrator DOPÓKI system osCommerce nie zostanie uruchomiony. wtedy scrashowaniu ulega tabela odpowiedzialna za przechowywanie sesji.

ponadto dodam, ze dzialal Krasnal ale z tego wzgledu, ze pracuje z drugim programistą nad jednym projektem chcialem zrobić to tak jak on to ma zrobione (kazdy, najdrobnieszy nawet update projektu to zmiana sciezek dostepu w plikach oscommerce).

moje pytania, moze ktos z Was cos mi podpowie:

1. gdzie oprócz plików httpd.conf, C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts mozna cos zmienic by wywolanie 'localhost' w przegladarce dzialalo? ew. jak ?

2. czy moze byc jakas wspolna przyczyna problemu 1 & 2?

3. pkt 3 to tylko dodatkowe info smile.gif

pozdrawiam,
z góry dzięki za pomoc.
macza
zainstaluj WebServ jest the BEST!! i dziala odrazu po zainstalowaniu!
suck
w php.ini masz tam opcje ServerName albo cos takiego i tam wpisz sobie
jeli
Cytat(macza @ 24.07.2006, 21:13 ) *
zainstaluj WebServ jest the BEST!! i dziala odrazu po zainstalowaniu!

web serva juz sie nie da sciagnac, musialem krasnal z ktorego malo wiem biggrin.gif

przepraszam ... dziala ostatni mirror na stronie webserv.pl zwracam honor i sorry za off topic ale nie chcialem zebys ktos sobie robil nadzieje webservem
dawhol
a ja tam polecam LINUXA i samodzielna instalacje APACH, php i MySQL smile.gif
DMaxxx
no własnie. to nic nie zmienia :/ probowalem, zreszta - na chlopski rozum - co ma plik konfiguracyjny php do nazwy serwera? to gdzies w configu Apache'a raczej cza by szukac.. ale tami nic takiego nie ma :/ a w kazdym razie nei dziala jak nalezy :/

krasnal? wszystko fajnie tylko ta kretynska tylda w kazdej sciezce.. potwornie utrudnia zycie bo jak sie pisze cos do OsCommerce wszedzie do sciezki root trzeba tylde dodawac :/
suck
sorry powalilo mi sie tongue.gif
w pliku httpd.conf
okolo lini 295 masz ServerName i dodaje sobie linijke
ServerName localhost
nospor
ja tylkow kwestii formalnej.... przenosze smile.gif
DMaxxx
@ suck:

no właśnie sęk w tym, że to nic nie daje :/
Zbłąkany
Plik hosts trzeba wyedytować smile.gif
DMaxxx
no wlasnie to zrobilem. pisalem zreszta w 1. poście. glupieje bo nie wiem co dalej :/

ech... czuje sie upokorzony biggrin.gif niestety musialem w ostatecznosci siegnac po krasnala :/ ale baza importowana z tego drugiego kompa i tak nie jest ladowana jak nalezy... CRAP! i ta paskudna tylda ktora tak miesza w sciezkach... co to za pomysl?!

dzieki za wskazowki i dobre checi.
Cysiaczek
Dlaczego tak Cię denerwuje ta tylda?
To efekt psiadania przez Twoją wersję Apacha mod_userdir (jakoś tak w każdym razie). Od wersji 2.0.52 bodajże nie ma tego. Albo usuń sobie ten moduł, albo zmień wersje/ W ostateczności możesz zawsze skorzystac z najprostszej metody - przeniesienia plików do katalogu /htdocs/, gdzie dostep masz bezpośredni przez http;//localhost smile.gif

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.