Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ID sprzętu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nasty
No wiec mam następujący problem:
Chce by mój program tworzy identyfikatory dla danej konfiguracji sprzętu, z samego php to niema za dużo opcji, próbowałem na Windows pobierać model BIOS-u, procesora i dysku z registry ale z kolei to nie działa na linuxie, próbowałem tez robić dll-ki, które pobierają dane z WMI i podczepiałem je do php, ale to tez tylko pod Windows, ma może ktoś jakiś pomysł żeby pobierać dane o BIOS, procesor i HDD na obu platformach?
dodam jeszcze ze MAC odpada.
Dziękuje
orson
witam ...

najlepiej użytkownik niech prześle faxem ...

pozdrawiam
nasty
mowisz powaznie ? smile.gif
to ma byc uzywane to aktywacji produktu, i zapobieganiu nie legalnego kopiowania, a wiec wysle maila do pirata z prosba o przeslanie faxem danych o jego sprzecie, zebym mogl mu zablokowac program tongue.gif a on mi grzecznie poda winksmiley.jpg
no bardzo fajne rozwiazanie, napewno uzyje biggrin.gif
orson
witam ...

aaa ... to na serwerze questionmark.gif to dlaczego nie napisałeś ... myślałem że to klientowi przez przeglądarkę ... nie ma chyba uniwersalnej metody na pobranie danych jednoznacznie identufikujacych ... może jednak mac nie jest taki zły - po prostu rejestruj zmiany i jak chociaż raz mac się zmienia - znak że user coś knuje - blokuj program i odblokowanie tylko przez maila np.

pozdrawiam
nasty
ok, dzieki. no chyba pobawie sie mac-iem
thornag
Propo MAC adresow. Jak je pobrac ? I czy mozna tak ze 100% pewnoscia stwierdzic ze identyfikuja one komputer (no oprocz tam jakis mac clonow itp). Chcialbym tego uzyc do systemu glosowania by identyfikowac osoby ktore juz zaglosowaly.
nasty
tak, daja 100% pewnosc, ale ich sie nie uzywa do sprawdzania czy ktos glosowal tongue.gif, wystarczy ciacho dac dla user i koniec.
thornag
Ciacho odpada,

Jak mozna sprawdzic owy MAC adres. Mimo wszystko uwazam ze to ciezko bedzie. Przeciez jesli maszyna A wysyla pakiet do maszyny B, i to musi poleciec przez proxy/fiorewall/czy cos tam/ C i D droga pakietu wyglada tak...

Z Maszyna A do Firewall C -> Tutaj C przepakowywuje pakiet nadajac mu wlasny MAC.
Z firewall C do D -> Tutaj D uzywa MACa C (bo C dodalo swoj mac) zeby wyslac odpowiedz do C ze pakiet dotarl. Pozniej przepakowywuje pakiet ze swoim adresem MAC.
Z Firewall D do Maszyna B -> Tutaj B wysyla do D za posrednictwem MAC-D info ze pakiet dotarl. W koncu B odbiera pakiet ale z koncowym Mac adressem gatewaya D nie maszyny A.

Moze sie myle ale wydaje mi sie ze tak to wlasnie dziala.
orson
witam

przy pomocy php nie można pobrać mac adresu klienta (przynajmniej nie w łatwy, uniwersalny i przyjemny sposób na więkrzości serwerów hostingowych), nasty_psycho chce pobierać na serwerze - to jest łatwiejsze ...

pozdrawiam
Jabol
Co do MACów - zważcie na taką możliwość, że wielu użytkowników używa komputera wspólnie - i co wtedy? Ciacho najlepsze do głosowania.
nasty
ale z technicznego punktu widzenia, nie mozliwe jest pobieranie MAC-a, osob odwiedzajacych twoja strone.
Aure
Co więcej MAC nie jest unikalnym identyfikatorem komputera - jak wszystko można go zmienić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.