Stworzyłem baze, tabele news:
CREATE TABLE `news` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `tytul` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '', `autor` text NOT NULL, `tresc` text, `data` varchar(50) NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY (`id`) );
mdco juz upomniał mnei aby do daty uzywac specjalnie do tego celu przeznaczonych typów danych, ale to nie o to chciałem zapytac.
Po pierwsze - chciałem się dowiedzieć jak sprawdzić ile razy nasza wiadomość była czytana ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po drugie jak zrobić aby można było rozwinąć temat? tzn chodzi mi o opcje "czytaj więcej" jeżeli wiadomość jest dłuższa i nie ma sensu umieszczać jej całej na głównej stronie... Aby była możliwość pokazania opcji więcej powinienem chyba zmienić układ tabeli na:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
CREATE TABLE `news` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `tytul` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '', `autor` text NOT NULL, `tresc_skrocona` text, `tresc_rozwinieta` text, `data` varchar(50) NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY (`id`) );
tylko teraz jakie dać zapytanie? aby pokazała się opcja więcej?
<?php if($tresc_rozwinieta > ''){ } ?>

i jakie dać zapytanie aby po kliknięciu w link ( lub przycisk ), dla przykładu "czytaj więcej" aby rozwinęła nam się ta konkretna wiadomość

z góry dziekuje za wszelką pomoc.