Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]/[MySQL] HTML w mailu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Koniczynka
Witajcie.

Mam problem z wysyłaniem maili. Zrobiłem tak, że po poprawnym wypełnieniu formularza, wysyłane jest na podany mail żądanie z potwierdzeniem poprzez kliknięcie w link. Ale ... mam problem, ponieważ chciałem również przesłać dane, które użytkownik podał w trakcie rejestracji, a także stworzyć dynamiczne łącze do strony z kluczem.

Zajrzałem do manuala i zobaczyłem przykład podobny do mojego. Zastosowałem go i do momentu, w którym nie muszę podawać zmiennych, jest wszystko dobrze - czyli z przesłaniem danych w HTML nie mam problemów.

1. $wiadomosc = '
  2. <html>
  3. <head>
  4.  <title>Przypomnienie o urodzinach w Sierpniu</title>
  5. </head>
  6. <body>
  7. <p>Te urodziny będziemy świętować w Sierpniu!</p>
  8. <table>
  9.  <tr>
  10. <th>Osoba</th><th>'; echo $login; ?><?php echo '</th><th>?> <?php echo $haslo1; 
  11. echo '</th><th>Rok</th>
  12.  </tr>
  13.  <tr>
  14. <td>Jan</td><td>3.</td><td>Sierpnia</td><td>1970</td>
  15.  </tr>
  16.  <tr>
  17. <td>Szymon</td><td>17.</td><td>Sierpnia</td><td>1973</td>
  18.  </tr>
  19. </table>
  20. </body>
  21. </html>
  22. ';

Próbowałem już na kilka sposób, ale każdy okazywał się zły. Albo nie pokazywały mi się wywołane echa, albo wyglądało to tak:

1. <?php
  2. Kliknij w ten <a
  3. href=http://www.odnosnikdostrony.pl?cos=$cos>link</a>;,
  4. to zostaniesz zarejestrowany
  5. ?>

Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem ? Szukałem trochę w googlach, ale tam nie znalazłem nic bardziej przydatnego niż manual. Prosiłbym zatem o pomoc. Z góry dziękuję.

Jakoś poradziłem sobie z powyższym problemem, ale od przedwczoraj męczę się z kolejnym i skończyły mi się pomysły. Nie wiem dlaczego, ale nie mam w mailu niektórych polskich liter [ą, ś] i nie wiem, co zrobić, żeby były ... Stosowałem już UTF i content oraz kodowanie ISO w różnych miejscach skryptu i za każdym razem było tak samo.

1. $temat = "Drogi/Droga $login_uzytkownika, pojawiły się nowe produkty";
  2. ?> <?php
  3.  
  4. $wiadomosc = "
  5.  
  6. <P>$tytul</P><br>";
  7. $wiadomosc .= "$wstep: ";
  8. $wiadomosc .= "<br><br>- $produkt1<br>";
  9. $wiadomosc .= "- $produkt2<br>";
  10. $wiadomosc .= "- $produkt3<br>";
  11. $wiadomosc .= "- $produkt4<br>";
  12. $wiadomosc .= "- $produkt5<br><br><br>";
  13. $wiadomosc .= "<B><font face=tahoma size=2><B>KUP je</B><font size=1>, zanim ktoś Cię uprzedzi</font>";
  14. $wiadomosc .= "</table>
  15. ";
  16.  
  17. $mail_serwer = "mail@mail.pl";
  18.  
  19.  
  20. $naglowki = "MIME-Version: 1.0rn"; 
  21. $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=ISO-8859-2rn"; 
  22. $naglowki .= "From: Mail <mail@mail.pl>rn";
  23.  
  24. $naglowki .= "Cc: mail@mail.plrn";
  25. $naglowki .= "Bcc: mail@mail.plrn";
  26.  
  27. mail($mel, $temat, $wiadomosc, $naglowki);
  28.  
  29.  
  30. echo "<Font face=tahoma size=1>List został wysłany do wszystkich użytkowników, którzy za kategorię wybrali: 
    $kategoria</Font>"
    ;

I mail dochodzi, tylko bez polskich znaków. Zmienne $wstep i $produkt pochodzą z formularza. $mel jest wyciągany z bazy. Myślałem, żeby użyć str_replace, ale wtedy w wyrazie "mail" byłoby "mąił" [chyba, że się mylę]. Zmiana kodowań, a także umieszczanie ich w samej zmiennej $wiadomosc tez nie pomogły. Nie wiem w czym może tkwić błąd. Prosiłbym o jakąś pomoc, wskazanie tego, co powoduje tą niedokładność.
Lee
Było to kilka razy omawiane, nawet ja o to pytałem o ile dobrze pamiętam, wystarczy poszukać mail()+ html+
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.