Mam problem z wysyłaniem maili. Zrobiłem tak, że po poprawnym wypełnieniu formularza, wysyłane jest na podany mail żądanie z potwierdzeniem poprzez kliknięcie w link. Ale ... mam problem, ponieważ chciałem również przesłać dane, które użytkownik podał w trakcie rejestracji, a także stworzyć dynamiczne łącze do strony z kluczem.
Zajrzałem do manuala i zobaczyłem przykład podobny do mojego. Zastosowałem go i do momentu, w którym nie muszę podawać zmiennych, jest wszystko dobrze - czyli z przesłaniem danych w HTML nie mam problemów.
$wiadomosc = ' <html> <head> <title>Przypomnienie o urodzinach w Sierpniu</title> </head> <body> <p>Te urodziny będziemy świętować w Sierpniu!</p> <table> <tr> echo '</th><th>Rok</th> </tr> <tr> <td>Jan</td><td>3.</td><td>Sierpnia</td><td>1970</td> </tr> <tr> <td>Szymon</td><td>17.</td><td>Sierpnia</td><td>1973</td> </tr> </table> </body> </html> ';
Próbowałem już na kilka sposób, ale każdy okazywał się zły. Albo nie pokazywały mi się wywołane echa, albo wyglądało to tak:
<?php Kliknij w ten <a href=http://www.odnosnikdostrony.pl?cos=$cos>link</a>;, to zostaniesz zarejestrowany ?>
Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem ? Szukałem trochę w googlach, ale tam nie znalazłem nic bardziej przydatnego niż manual. Prosiłbym zatem o pomoc. Z góry dziękuję.
Jakoś poradziłem sobie z powyższym problemem, ale od przedwczoraj męczę się z kolejnym i skończyły mi się pomysły. Nie wiem dlaczego, ale nie mam w mailu niektórych polskich liter [ą, ś] i nie wiem, co zrobić, żeby były ... Stosowałem już UTF i content oraz kodowanie ISO w różnych miejscach skryptu i za każdym razem było tak samo.
$temat = "Drogi/Droga $login_uzytkownika, pojawiły się nowe produkty"; ?> <?php $wiadomosc = " <P>$tytul</P><br>"; $wiadomosc .= "$wstep: "; $wiadomosc .= "<br><br>- $produkt1<br>"; $wiadomosc .= "- $produkt2<br>"; $wiadomosc .= "- $produkt3<br>"; $wiadomosc .= "- $produkt4<br>"; $wiadomosc .= "- $produkt5<br><br><br>"; $wiadomosc .= "<B><font face=tahoma size=2><B>KUP je</B><font size=1>, zanim ktoś Cię uprzedzi</font>"; $wiadomosc .= "</table> "; $mail_serwer = "mail@mail.pl"; $naglowki = "MIME-Version: 1.0rn"; $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=ISO-8859-2rn"; $naglowki .= "From: Mail <mail@mail.pl>rn"; $naglowki .= "Cc: mail@mail.plrn"; $naglowki .= "Bcc: mail@mail.plrn"; echo "<Font face=tahoma size=1>List został wysłany do wszystkich użytkowników, którzy za kategorię wybrali:
$kategoria</Font>";
I mail dochodzi, tylko bez polskich znaków. Zmienne $wstep i $produkt pochodzą z formularza. $mel jest wyciągany z bazy. Myślałem, żeby użyć str_replace, ale wtedy w wyrazie "mail" byłoby "mąił" [chyba, że się mylę]. Zmiana kodowań, a także umieszczanie ich w samej zmiennej $wiadomosc tez nie pomogły. Nie wiem w czym może tkwić błąd. Prosiłbym o jakąś pomoc, wskazanie tego, co powoduje tą niedokładność.