Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 1. smarty ? czy to sie w ogole oplaca ? 2. wielojezycznosc portalu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
matchor
Witam, wiem ze powstalo wiele artykulow dot smarty i jego zasadnosci jednak chcialem zapytac osob ktorzy zawodowo pracuja z phpem

czy warto to stosowac?

robilem pare rzeczy w phpie ale to bylo zwykle proceduralne programowanko i baza danych teraz mam wiecej czasu wymyslilem sobie temacik projektu na ktorym chcialbym pouczyc sie wiecej phpa. dlatego uzylem peara do laczenia z baza danych narazie ale mam nadzieje ze wykorzystam jeszcze inne pakieciki, ale glownie chodzi mi teraz o smarty. zrobilem sobie szablonik wiem jak ma to wszystko wygladac. i teraz nie wiem czy przerabiac to na szablony smarty ? i uzywac smarty czy pisac bez szablonow ?

czy zaawansowane projekty pisane w phpie korzystaja z szablonow smarty czy raczej w firmach sie tego unika questionmark.gif

czy np takie google skusiloby sie na smarty czy patrzyloby na to jak na prymitywna zabawke stworzona niewiadomo po co ?

-

druga kwestia to kwestia zrobienia wielojezycznego portalu. Jak najlepiej to zrobic ? Przechowywac w bazie danych odpowiednie tlumaczenia czy stworzyc np plik z nazwami do modyfikacji ? a moze jest jakies inne rozwiazanie takich rzeczy ?
mdco
Smarty są bardzo przydatne. Ja pracuje w drugiej wiekszej firmie i smarty to podstawa. Pozwalają na oddzielenie kodu php i html, co ułatwia prace webmaterowi, grafikowi.
A co do wielojezyczności to jest w smatrach $smarty->config_dir który ułatwia znacznie wielojezyczność strony.
matchor
czyli rozumiem ze warto sie tym zajac dzieki wielkie

Cytat(mdco @ 2.08.2006, 19:57 ) *
A co do wielojezyczności to jest w smatrach $smarty->config_dir który ułatwia znacznie wielojezyczność strony.

mozesz mi cos napisac o co chodzi z tym config_dir ?
mdco
Jak poczytasz i się zajmiesz smartami to zrozumiesz. comfig_dir
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.