Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [FrameWork] CakePHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Coyote
Witam !

Powiedzcie mi co sadzicie o tym frameworku ? nadaje sie on na duze projekty ? czy nie "uwstecznia" go to ze jest kompatybilny z php4 i php5 ...

A moze znacie jakis lepszy framework od tego ? tylko mi znow nie chodzi o jakis mega kombajn .

Z tego co widze to cake jest "przyjazny" dla uzytkownika . mozecie cos poradzic ?
bo mam zamiar zabrac sie za jakis framework ale nie koniecznie chcialbym sie wziasc za jakis "chlam"

Z gory thx za hlp winksmiley.jpg
nrm
hej, myslalem ze dopiero co o tym rozmawialismy z wątku o prado i w watku o frameworku na duzy serwis.

konsensusu tu raczej nie znajdziesz. ja powiem cake, zaraz mike_mech przyleci i powie ze tylko symfony, ktos inny poleci zenda, prado smile.gif

w tamtym watku mialem linka do ciekawego porównania.

> Powiedzcie mi co sadzicie o tym frameworku ?
jest super. prosty, logiczny, przejrzysty, uzyteczny.

> nadaje sie on na duze projekty ?
Zdefiniuj pojecie słowa "duże"? Ja w tej chwili robie cos wiekszego na tysiace userow dziennie i zobaczymy co z tego wyjdzie. te serwisy co widzialem (oparte na cake) wygladaly ze mają sie dobrze.

> czy nie "uwstecznia" go to ze jest kompatybilny z php4 i php5 ...
punkt siedzenia, punkt widzenia. dla mnie ani to zaleta, ani wada. projekt jest kompletny a ja nie mam osobno potrzeb zwiazanych z php5.

zobacz jeszcze Code Igniter - tez mi sie spodobal.

ps. pusc sobie screencasta z symfony, cakephp i code ignitera. moze to ci pomoze w wyborze.
Coyote
no w sumie po tym co przejrzalem o kejku to bardzo przypadl mi do gustu winksmiley.jpg tylko chodzi mi o to czy jak bede pisal obiekty modelu klas kontrolerow to moge to pisac klasami spod php 5 czy trzeba to robic pod php 4 bo z tego co wiem to chyba oop jest duzo bardziej rozwiniete w php5 wiec teraz nie wiem czy to nie bedzie "ograniczac"

normanos a mialbys chwile na krotka konwersacje na gg ?smile.gif bo mam pare pytan ale jakos nie chce mi sie tak tu wypisywac winksmiley.jpg
Cysiaczek
Wydaje mi się, że możesz pisać w PHP5 w cakePHP - widziałem tam jakieś zalążki wersji 5.
nrm
nie zrozum mnie zle, "noł ofens" jak mawiaja amerykanie - ale jak ty zyjesz w wirtualnym świecie skoro szybko nie googlasz sobie potrzebnych informacji? Ot tych podstawowych? smile.gif

http://groups.google.com/group/cake-php
http://groups.google.com/group/cake-php/br...a454956816f4a45

tak, możesz mi wskoczyć na GG tyle ze dzisiaj bede malo dostepny.
LBO
Cytat(Cysiaczek @ 4.08.2006, 02:24 ) *
Wydaje mi się, że możesz pisać w PHP5 w cakePHP - widziałem tam jakieś zalążki wersji 5.

Oczywiście, że można. Wazne tylko, żeby jądro CakePHP działało pod wersją php (piatą) którą używasz. A tak vendors (skrypty zewnetrzne) pisz w czym chcesz...

Bardzo podoba mi się cakePHP ze względu na świetnego Wizzarda (bake.php).. w 10 minut mozna prawie całą alplikacje stworzyć (o ile masz juz bazę)...
SongoQ
Cake jest prosty do prostych projektow. Do czegos wiekszego polecam cos lepszego. Podobne mam zdanie jak mike
mike
Wiecie w związku z tym, że ten topick to w rzeczywistości wymiana poglądów z lekkim flame (Symfony rulez!) a nie rozwiązywanie problemów to przenoszę na Hydepark.
Turgon
Tak odrazu zapytam. Szukam ostatnio jakiejś wersji Agavi lub Mojavi 4. Ma ktoś linki?Najlepiej zipy lub rary byleby nie cvs.
NuLL
Cytat(mike_mech @ 4.08.2006, 10:38 ) *
Wiecie w związku z tym, że ten topick to w rzeczywistości wymiana poglądów z lekkim flame (Symfony rulez!) a nie rozwiązywanie problemów to przenoszę na Hydepark.

Cos jak distra Linuxa biggrin.gif
mike
Cytat(Turgon @ 4.08.2006, 21:50 ) *
Tak odrazu zapytam. Szukam ostatnio jakiejś wersji Agavi (...) Ma ktoś linki?

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=50...mp;#entry277903

P.S.
Zassane z CVS tongue.gif
Wersja 0.10.2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.