Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] dziwny problem z into
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nieswiadomy
mam sobie taki system newsow z komentarzami.

Wszystko działało OK, ale nagle powjawił się problem taki że nie mogę dodać komantarza.

Mogę dodać ale w przypadku jeżeli usunę najpierw jakiś komentarz z bazy.
Jeżeli usunę np. dwa komentarze to mogę wprowadzić tylko jeden.

W ogóle tego nie rozumiem, czym to może być spowodowane ?

baza to mysql 4.1.19
Cysiaczek
Super - zaraz zapytam mojej kryształowej kuli

Tak poważnie - Mozesz pokazać kod? Skąd mamy wiedzieć, gdzie leży problem, skoro nie widać kodu?

Gdybym miał strzelać, to powiedziałbym, że po prostu skończyło Ci się miejsce na serwerze lub w bazie danych.
nieswiadomy
i juz trochę doszedłem ale dalej prblem:

chodzi o to ze nie dodaje mi rekordu do bazy. ale dlatego, że mam w polu nr tinyint (4) ,UNIQUE i auto_increment i niby powinno robić kolejny rekord,a on dodaje tylko wtedy jak zmienie UNIQUE na INDEX. Wtedy tworzy wszystkie następne rekordy z takim samym numerer nr. Ja chce żeby następny nr był kolejnym numerem a nie ciągle tym samym i nie wiem co jak ustawić.
Kod który dodaje do bazy ten rekord to :

1. "INSERT INTO komentarze (newsID, tresc, nick, data) VALUES ('$id', '$srodek', '$nick', NOW());";

co prawda nie mam tego pola nr w tabeli, ale zawsze mi tworzyło go automatycznie kiedy dodawałem nowy rekord. Więc nie wiem dlaczego teraz nie chce dodawać sad.gif

acha miejsce w bazie mam ostatnią wartość w polu nr to 127 wiec i liczba niewielka żeby niby to przez to.
nieswiadomy
juz wiem chodzi o typ pola jest za małe smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.