Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Stronicowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Crozin
mam skrypt ktory wyswietla rekordy z bazy (po 2 dni). tzn. na stronie 0 mam rekordy dodane dzis i wczoraj, na stronie 1 mam rekordy dodane 2dni temu i 3 dni temu, na stronie 2 mam rekordy dodane 4dni temu i 5 dni temu itd. itd.

1. <?php
  2. $sql="SELECT * FROM `offerts`";
  3. $result=mysql_query($sql); 
  4.  
  5. $rows=mysql_num_rows($result);
  6. echo 'W naszej bazie jest '.$rows.' zleceń<br /><br /><br />'; 
  7.  
  8.  
  9.  if($_GET['page']=='' || $_GET['page']=='0')
  10.  {
  11. $biggercipher=2;
  12.  }
  13.  else
  14.  {
  15. $biggercipher=$_GET['page']*2+2;
  16.  }
  17.  $lowwercipher=$biggercipher-2;
  18.  
  19.  $sql="SELECT * FROM offerts WHERE date BETWEEN NOW() - INTERVAL $biggercipher DAY AND NOW() - INTERVAL $lowwercipher DAY ORDER by date DESC"; 
  20.  $result=mysql_query($sql);
  21.  
  22.  while($row=mysql_fetch_array($result))
  23.  { 
  24. echo $row['category'].' '.$row['title'].' '.$row['date'].'<br />'.$row['description'].'<br />'.$row['contact'];
  25. echo '<br /><br /><br />';
  26.  }
  27. ?>

i teraz nie moge wymyslec jak zrobic do tego stronicowanie. nawet nie wiem na jakiej zasadzie mogloby dzialac :S jakies sugestie albo lepiej rozwiazanie (musze to dzis skonczyc [a musze jeszcze to podpiac pod Allpay :/ ])
MatheW
IMHO musisz pobrać date pierwszego rekordu, zobaczyć ile dni minęło, podzielić na dwa, zaokrąglić w górę i wyjdzie Ci liczba stron. Istnieje jednak problem, ze w ciągu dwóch dni możesz nie mieć żadnych newsów i wtedy to wszystko jest do du**.
Crozin
juz sobie poradzilem. prymitywny sposob ale tutaj sie akurat swietnie nadaje
  1. <?php
  2. $nextpage=$_GET['page']+1;
  3. $prieviouspage=$_GET['page']-1;
  4.  
  5. if($_GET['page']=='' || $_GET['page']==0){ }
  6. else
  7. {
  8.  echo '<a href=index.php?page='.$prieviouspage.'><- Poprzednia</a>&nbsp;&nbsp;';
  9. }
  10. echo 'Strona '.$nextpage.'&nbsp;&nbsp;<a href=index.php?page='.$nextpage.'>Nastepna -></a>';
  11. ?>
MatheW
Ale w takim przypadku nie wiesz czy strona ta jest ostatnia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.