Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Usuwanie rekordów z bazy MySQL za pomocą php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacek_90
Witam serdecznie. Bardzo proszę o wyjaśnienie mi podstawy używania takiej składni:

/* <a href=\"index.php?action=kasuj&id=1\">DEL</a>
<a href=\"index.php?a=edit&id=1\">EDIT></a>*/

Od dwóch dni szukam możliwosci usuwania rekordów z bazy za pomoca albo odnośnika, albo zwykłego przycisku BUTTON, ale nic nie znalazłem. Chciałbym, żeby usuwanie lub edycja odbywała się na tej samej stronie. Z góry dziekuję.
MatheW
Heh - za pomocą odnośnika....

robisz sobie jakieś wybieranie np
Kod
if (isset($_GET['usun']) and isset($_GET['id']) {
mysql_query('DELETE FROM tabela WHERE id='.$_GET['id']);
}
finito. Oczywiście to nie wszystko, trza dorobić zabespieczenia itp. itd.

A zeby bez przejścia do nowej strony to tylko AJAX.
sticker
Hmm no cóż. Z tego co napisałeś to jesteś początkującym programistą..
Polecam na początek kurs html -> gdzie dowiesz sie co to są znaczniki <a href></a>
kurs HTML -> pierwsza pozycja powinna Ci powiedzieć co nieco o odsyłaczach

Później jakiś podstawowy kurs php kurs php i sql (jeżeli chcesz korzystać z jakiejś bazy danych)
Bez podstawowej wiedzy z tego zakresu raczej nikt nie jest Ci w stanie pomóc bo niestety nie uda Ci sie zrozumieć tego co Ci napisze

Pozdrawiam

@Mathew: to raczej nie pomoże jackowi_90
jacek_90
Może źle się zapytałem. Chodzi mi o wyjaśnienie:

*.php?action=kasuj&id

Rozumiem, że po zdarzeniu ma nastąpić akcja kasuj z parametrem id. Czy kasuj zapisać jako funkcję?
Wieviór
index.php?akcja=kasuj&id=1562

"akcja" i "id" są zmiennymi w adresie, wywoływanymi w kodzie php przez $_GET['akcja'] i $_GET[id] (bez cudzysłowia ze względu na to że to akurat liczba). To nie jest jeszcze żadna akcja. Musisz napisać kod do tego:

1. <?
  2. if (!isset ($_GET['akcja'])) // sprawdzasz czy jest w adresie ta zmienna, ! daje zaprzeczenie
  3. { echo '<a href="index.php?akcja=kasuj&id=1562">Kasuj</a>'; // dajesz link do tego adresu
  4. } 
  5. elseif ($_GET['akcja'] == 'kasuj' )
  6.  { // tutaj wykonujesz jakieś zadania, czyli np. kasowanie rekordu z bazy
  7.  }
  8. else
  9.  {
  10.  echo 'Nieprawidłowy adres'; // Tak na wszelki wypadek, by coś się pokazało jak ktoś wpisze np. index.php?akcja=blebleble&id=1562
  11.  }
  12. ?>
Gość
Dziękuję bardzo. Rzeczywiście proste. To mi wystarczy
Cysiaczek
Cytat(MatheW @ 9.08.2006, 09:08 ) *
A zeby bez przejścia do nowej strony to tylko AJAX.

A właśnie, że nie - nie tylko Ajax. Można jeszcze na inne sposoby smile.gif np. poprzez pływające ramki, albo przez nowe okno...
MatheW
Cytat
A właśnie, że nie - nie tylko Ajax. Można jeszcze na inne sposoby np. poprzez pływające ramki, albo przez nowe okno...

Przejście do nowej strony != odświezenie tej samej. Czy nie uważasz, ze nowe okno to mimo wszystko przejście?
Cysiaczek
Nie - jeśli za pomoca JavaScript stworzysz nowe okno i wyślesz do niego dane, to tzw parent window zostaje na miejscu. Ba! Jak się uda takie okno otworzyć (o co dzisiaj ciężko), to można nawet je zamknąć smile.gif
Poprzez przejście należy tu rozumiec konieczność przesłania danych poprzez okno rodzicielskie, a co za tym idzie odświerzenie go. Nie chce bronic tych metod, a jedynie wskazać na to, że Ajax nie jest niczym nadzwyczajnym, bez czego nie da się żyć smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.