Gość_marcin-osak_*
10.08.2006, 20:56:17
Witam serdecznie, mam pytanie, chciałbym stworzyć aplikację udostępniającą pliki video(lub flash) jak np portal youtube.com .Ludzie pobierają ode mnie kod do osadzenia aplikacji video na swojej stronie i przekaz dystrybuowany jest za pośrednictwem ich stron. Czy w tym przypadku mogę pobrać informacje o IP lub Refererze? Dzieki za odpowiedzi!
legorek
10.08.2006, 22:38:48
Możesz.
Mało szczegółowe pytanie, napisz coś więcej. Jak zamierzasz osadzić tego playera, w jakiej technologii jest wykonany itd.
Gość
10.08.2006, 22:56:55
Moim zadaniem jest stworzenie systemu wspomagania decyzji dla marketingu wirusowego. System ma zbierać jak najwięcej danych o osobach przegladających dane strony czy oglądających filmy. Jeśli chodzi o strony to nie ma problemu, umieszczam skrypt i po problemie. Owe czasy sprawiły, że popularnością cieszy się bezpośrednie osadzanie plików wideo na swoich stronach w ten sposób,że nie podaje się linka do strony macierzystej tylko osadza u siebie. W ten sposób pobierane jest z mojego serwera tylko wideo. Stąd pytanie, czy można jakoś kontrolować kto, co i dlaczego z moim plikiem...

.
Ludvik
10.08.2006, 23:08:35
Flasha możesz generować z poziomu php. Dorobienie do tego statystyk to nie będzie wielki problem...
Zaglądnij
tutaj.
Zenobius
10.08.2006, 23:10:58
Jezeli ten plik bedzie pobierany przez HTTP. A zapewne bedzie ;-) to cale dane jakie mozesz o kliencie wyciagnac masz w logach serwera WWW ktory ten plik bedzie serwowal.
Ale nie wiem czy chodzi Ci tylko o pobieranie pliku z wideo, czy o calego playerka?
Bo generalnie we wszystkich tych stronkach, jak youtube czy video.google osadzasz u siebie ich playerka.
A kod ktory musisz zamiescic na swojej stronie zeby playerek sie pojawil moze np. odwolywac sie do pliku php, czy wlasciwie jakiegokolwiek, ktory zbierze dodatkowe informacje o kliencie - te same, ktore mozesz zebrac serwerem WWW ;-)
Gość
11.08.2006, 09:51:54
Dzięki wielkie, naprowadziliście mnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.