Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obrazki w ie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wolfek
moja stronka to www.wolfek.pl i nie wiem dlaczego po kliknieciu na obrazek w ie jest on linkiem php a np w operze otwiera sie zdjecie??
thornag
Napisz co chcesz osiagnac pokaz kawalek kodu to pomozemy. Pokaz jeszcze ten plik=> obrazek.php?test/1 to zobaczymy dlaczego w jedyn sie uaktywnia download a w drugim wyswietlanie.
UNK
Temat: Skrypt Galerii zdjec# zdecyduj się gdzie chcesz o tym pisać, najpierw zakładasz nowy temat, a potem podczepiasz się do już istniejącego i w żadnym nie odpisujesz tongue.gif

Napisałem prawie to co poprzednik winksmiley.jpg tylko że trochę inaczej
Temat: Skrypt Galerii zdjec#

Czary mary hokus pokus bęc, ponieważ jestem wróżką i wiem jakich skryptów użyłeś na swojej stronie, jak nie podasz konkretów to nikt Ci tego nie powie, ale sądzę że coś masz źle napisane i ie odbiera to jako obrazek do pobrania.
wolfek
Sorry,jestem tu pierwszy raz i nie wiem jeszcze jak przenosic posty,strone robil mi kolega ale ciezko z nim sie dogadac bo nonstop cos tam wiec probuje sam.Do obrazkow mam cos takiego
  1. <?php
  2. /*******************************************************************************
  3. Obróbka i generowanie obrazka na podstawie podanych parametrów v 1.0.0
  4. *******************************************************************************/
  5.  
  6. // Rozbicie przekazanego ci&plusmn;gu rozdzielanego przecinkami na zmienne
  7. $parametry = array();
  8.  
  9. if(isset($_SERVER['QUERY_STRING']) && $_SERVER['QUERY_STRING'] != '')
  10. list($parametry['plik'], $parametry['rodzaj'], $null) = explode(',', $_SERVER['QUERY_STRING']);
  11. else {
  12. // Ustawianie domy&para;lnych warto&para;ci parametrow
  13. $parametry['rodzaj'] = 'm';
  14. }
  15.  
  16.  
  17. // Tworzenie obrazka z pliku
  18. switch($parametry['rodzaj']) {
  19. case 'm':
  20. $obrazek = imagecreatefromjpeg('obrazki/'.$parametry['plik'].'_m.jpg');
  21. break;
  22. case 'n':
  23. default :
  24. $obrazek = imagecreatefromjpeg('obrazki/'.$parametry['plik'].'.jpg');
  25. break;
  26. }
  27.  
  28. // Pobieranie rozmiarów obrazka
  29. $szerokosc = imagesx($obrazek);
  30. $wysokosc = imagesy($obrazek);
  31.  
  32. // Wybieranie koloru ramki
  33. $cien = imagecolorallocate($obrazek, 7, 32, 42);
  34. $ramka = imagecolorallocate($obrazek, 149, 224, 255);
  35. $tlo = imagecolorallocate($obrazek, 27, 120, 158);
  36.  
  37. // Rysowanie remek
  38. imagerectangle($obrazek, 0, 0, $szerokosc - 2, $wysokosc - 2, $ramka);
  39.  
  40. // Rysowanie cieni
  41. imageline($obrazek, 0, $wysokosc - 1, $szerokosc - 1, $wysokosc - 1, $cien);
  42. imageline($obrazek, $szerokosc - 1, 0, $szerokosc - 1, $wysokosc - 1, $cien);
  43.  
  44. /*
  45. imagerectangle($obrazek, 0, 0, $szerokosc - 27, $wysokosc - 1, $ramka);
  46. imagerectangle($obrazek, $szerokosc - 22, 0, $szerokosc - 1, $wysokosc - 1, $ramka);
  47.  
  48. imageline($obrazek, $szerokosc - 26, 0, $szerokosc - 26, $wysokosc - 1, $tlo);
  49. imageline($obrazek, $szerokosc - 25, 0, $szerokosc - 25, $wysokosc - 1, $tlo);
  50. imageline($obrazek, $szerokosc - 24, 0, $szerokosc - 24, $wysokosc - 1, $tlo);
  51. imageline($obrazek, $szerokosc - 23, 0, $szerokosc - 23, $wysokosc - 1, $tlo);
  52.  
  53. */
  54.  
  55. if($parametry['rodzaj'] != 'm') {
  56.  // Wybieranie koloru textu i ramki
  57.  $cien = imagecolorallocate($obrazek, 7, 32, 42);
  58.  $text = imagecolorallocate($obrazek, 255, 255, 255);
  59.  
  60. // Rysowanie textu z obwódk&plusmn;
  61.  $x = 10;
  62.  $y = $wysokosc - 10;
  63.  imagettftext($obrazek, 12, 0, $x - 1, $y - 1, $cien, 'design/tahoma.ttf', 'wolfek.pl');
  64.  imagettftext($obrazek, 12, 0, $x - 1, $y + 1, $cien, 'design/tahoma.ttf', 'wolfek.pl');
  65.  imagettftext($obrazek, 12, 0, $x + 1, $y - 1, $cien, 'design/tahoma.ttf', 'wolfek.pl');
  66.  imagettftext($obrazek, 12, 0, $x + 1, $y + 1, $cien, 'design/tahoma.ttf', 'wolfek.pl');
  67.  imagettftext($obrazek, 12, 0, $x, $y, $text, 'design/tahoma.ttf', 'wolfek.pl');
  68. }
  69.  
  70. // Tworzenie i niszczenie obrazka
  71. header('Content-type: image/jpg');
  72. imagejpeg($obrazek, '', 100);
  73. imagedestroy($obrazek);
  74. ?>

proszę używać bbcode.
poprawiam
revyag

Dzieki za pomoc
UNK
Pamiętam że już w podobnym temacie brałem udział, przeanalizuj to, może coś dodasz albo usuniesz, teraz nie jestem w domu i nie mogę Twojego skryptu sprawdzić, ale tylko jak trafie spowrotem do domku to zobacze co może być nie tak winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.