Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak kilku znaków ;)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mportalik.net
Witam,
nie jestem zaawansowany i jak widać nowy na forum, więc witam serdecznie. Mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc! Mam kłopot z newsami na www.mportalik.net proszę zobaczyć np na opowiadanie http://mportalik.net/index.php?action=feli...52&caly=tak i zwrócić uwagę, że nie ma znaków: cudzysłów ("") oraz minus (-) a zastąpione są np: & # 8 2 1 1 ; oraz & # 8 2 1 1 ; jak to zmienić, aby było kodowanie poprawne? Będę bardzo wdzięczny za pomoc! I proszę pamiętać, że jestem zielony.
tiraeth
Wydaje mi się, że tekst został przepuszczony przez htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, wydaje mi się, nie jestem pewny.

Spróbuj użyć funkcji html_entity_decode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual na tekście
kszychu
Klasyczny przykład Ctrl+c, Ctrl+v z Worda. Zostają znaczki, których trzeba się inteligentnie pozbyć.
  1. <?php
  2. function konwertuj_z_worda($tekst) {
  3. $tab = array(34 => """, 38 => "&", 60 => "<", 62 => ">", 160 => " ", "i", "c", "Ł", " ", "Y", "|", "§", ":", "(c)", "a", "<<", "-", " ", "(R)", "-", " ", "+/-", " ", " ", "'", "u", " ", ".", ",", " ", "o", ">>", "1/4", "1/2", "3/4", "?", "A", "A", "A", "A", "A", "A", "AE", "C", "E", "E", "E", "E", "I", "I", "I", "I", "D", "N", "O", "O", "O", "O", "O", "x", "O", "U", "U", "U", "U", "Y", " ", "B", "a", "a", "a", "a", "a", "a", "ae", "c", "e", "e", "e", "e", "i", "i", "i", "i", " ", "n", "o", "o", "o", "o", "o", "/", "o", "u", "u", "u", "u", "y", " ", "y", 338 => "OE", "oe", 352 => "S", "s", 376 => "Y", 710 => "^", 732 => "~", 8211 => "-", "-", 8216 => "'", "'", ",", 8220 => """, """, """, 8224 => "+", "+", ".", 8230 => "...", 8240 => "o/oo", 8242 => "'", """, 8249 => "<", ">", 8254 => "-", 8260 => "/", 8364 => "E", 8484 => "TM");
  4.  
  5. foreach($tab as $znak => $zamiennik) {
  6. $tekst = str_replace("&#{$znak};", $zamiennik, $tekst);
  7. }
  8. return $tekst;
  9. }
  10. ?>
mportalik.net
Krzychu, a w jakim pliki .php znajdę ten tekst?
Poprostu gdzie mam go szukać w index, header itd.
Pozdrawiam!
kszychu
mportalik.net, po prostu, zamiast wyświetlać tak jak teraz
  1. <?php
  2. echo $tresc_artykulu;
  3. ?>

zrób
  1. <?php
  2. echo konwertuj_z_worda($tresc_artykulu);
  3. ?>

ale generalnie, to ja bym tego użył przed zapisem danych do bazy.
mportalik.net
Krzychu widzę, że jesteś bardzo obeznany w temacie, ja jeszcze nie mam doświadczenia w php.
Napisz mi krok po kroku co mam zrobić. Załóżmy, że jestem już w total commander na ftp i co dalej?

Już dwie godziny się nad tym męczę, proszę o pomoc!

Zrobiłem to tak, ale nie działa

Na samej górze skryptu w pliku header wstawiłem:

1. <? function sings($buffer) {$z = array('& # 8 2 1 1'); // & # 8 2 1 1 zamieni na -$na = array('-');//& # 8 2 1 1 zamieni na -return (str_replace($z, $na, $buffer));}ob_start("sings");?>

a w pliku footer na samym końcu:
  1. <? ob_end_flush(); ?>

też nie działa, proszę o pomoc!
tiraeth
Jesteś niezaawansowany a tworzysz portal, śmiać mi się chce.... jeżeli nie wiesz, który plik odpowiada za publikację artykułów (czyt. wyświetlanie artykułów) to dam ci radę: nie pisz tekstów w MS Wordzie...
mportalik.net
Forum jest chyba po to aby pomóc winksmiley.jpg
Przynajmniej tak do tej pory było tongue.gif

Więc dalej proszę o pomoc...
Mike122
Ludze podali Ci skrypty i ja też, a nie wiesz jak to zrobić. Podają Ci wszytko, a Ty nie wiesz co i jak tiredsmiley.gif Kiebsko widze to.....
mportalik.net
Ten skrypt, który wyżej podałem nie działa.
Znaki są takie same. Więc proszę o jakąś inną radę.
Pytam poważnie.
Cysiaczek
Cytat(mportalik.net @ 28.08.2006, 16:52 ) *
Na samej górze skryptu w pliku header wstawiłem:

1. <? function sings($buffer) {$z = array('& # 8 2 1 1'); // & # 8 2 1 1 zamieni na -$na = array('-');//& # 8 2 1 1 zamieni na -return (str_replace($z, $na, $buffer));}ob_start("sings");?>

Czy możesz powiedzieć, czy wogóle widziałeś na oczy manuala?
Jak to ma działać? Czy zauważyłeś, że kod jest w 90% zakomentowany? Do tego błędny.
Uruchom to normalnie
  1. <?php
  2. function sings($buffer) {
  3. $z = '& # 8 2 1 1';
  4. $na = '-';
  5. return (str_replace($z, $na, $buffer));
  6. }
  7. $buffer=sings($buffer);
  8. ob_start("sings"); // questionmark.gif? potrzebne?
  9. ?>

Tak. Forum jest od pomocy, ale pomoc nie zwalnia Cię z obowiązku myślenia. Nikt tu nie będzie za Ciebie poprawiał elementarnych będów.

Pozdrawaiam i zapraszam do manuala. http://www.php.net
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.