Plik createmovie.php tworzy baze danych (dziala prawidlowo).
<?php // polaczenie z baza mysql // utworz baze je¶li nie istnieje; // wybierz nowo utworzona baze //utworz tabael movie $movie = "CREATE TABLE movie ( movie_id int(11) NOT NULL auto_increment, movie_name varchar(255) NOT NULL, movie_type tinyint(2) NOT NULL default 0, movie_year int(4) NOT NULL default 0, movie_leadactor int(11) NOT NULL default 0, movie_director int(11) NOT NULL default 0, PRIMARY KEY (movie_id), KEY movie_type (movie_type,movie_year) )"; // utworz tabele movietype $movietype = "CREATE TABLE movietype ( movietype_id int(11) NOT NULL auto_increment, movietype_label varchar(100) NOT NULL, PRIMARY KEY (movietype_id) )"; //utworz tabele people $people = "CREATE TABLE people ( people_id int(11) NOT NULL auto_increment, people_fullname varchar(255) NOT NULL, people_isactor tinyint(1) NOT NULL default 0, people_isdirector tinyint(1) NOT NULL default 0, PRIMARY KEY (people_id) )"; ?>
Drugi plik w ktorym wywala blad (wstawia dane do tabel):
<?php // polacznie z baza dancyh //uaktywnij odp. baze danych // wstaw dane to tabeli movie $insert = "INSERT INTO movie (movie_id, movie_name, movie_type, " . "movie_year, movie_leadactor, movie_director) " . "VALUES (1, 'Bruce wszechmogacy', 5, 2003, 1, 2), " . "(2, 'Zycie biurowe', 5, 1999, 5, 6), " . "(3, 'Wielki Kanion', 2, 1991, 4, 3)"; //wstaw dane do tabeli movietype $type = "INSERT INTO movietype (movietype_id, movietype_label) " . "VALUES (1, 'Science_fiction'), " . "(2, 'Dramat'), " . "(3, 'Przygoda'), " . "(4, 'Wojenny'), " . "(5, 'Komedia'), " . "(6, 'Horror'), " . "(7, 'Akcja'), " . "(8, 'Dla dzieci')"; //wstaw dane do tabeli people $people = "INSERT INTO people (people_id, people_fullname, " . "people_isactor, people_isdirector), " . "VALUES (1, 'Jim Carrey', 1, 0), " . "(2, 'Tom Shadyac', 0, 1), " . "(3, 'Lawrence Kasdan', 0, 1), " . "(4, 'Kevin Klein', 1, 0), " . "(5, 'Ron Livingston', 1, 0), " . "(6, 'Mike Judge', 0, 1)"; $results = myslq_query($people) ?>
Gdy uruchomie ten drugi plik wywala mi blad:
Powtórzone wyst?pienie '1' dla klucza 1
Nie wiem o co chodzi. Przepisalem z ksiazki identycznie jak tam jest i blad.
Konfiguracja:
Krasnal 2.7 + Patch 1.0
Win XP Pro
Zainstalowalem nawet najnowszy soft i tez ten blad sie pojawia wiec nie wiem w czym problem.
Z gory dzieki