Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS]? Dane z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wcg
Witam. Mam formularz, który zapisuje ilosc i cene do bazy. Potrzebuje przed naciśnięciem SUBMIT aby wyliczyło mi wartość. Przypuszczam, że należy to zrobić w JS,ale nie bardzo znam Jave. Czy ktoś by mógłby mi podpowiedzieć jakiej trzeba użyć funkcji?
revyag
Nie jave tylko javascript. Te pojęcia nie są zamienne.
Jakiej użyć funkcji ? A skąd mamy wiedzieć, skoro nie napisałeś w jakis sposób tą wartość masz wyliczyć ?
cadavre
Ilość * cena = wartość. Jakiej funkcji użyć? Nie funkcji a po prostu znaku mnożenia. Sądzę, że ma być to tylko podglądowe więc po prostu onchange pola wartości i ceny ustawiasz JS, który zrobi input1 * input2. Podaj kod, bo inaczej nic nie wyczarujemy.
wcg
Ok. Więc jest tak:
  1. <form action="admin.php?go=7" method="post">
  2. <table class="tab1" width="100">
  3. <th width="20"><label>cena</label></th>
  4. <td><input type="text" name="cena" value="<?php if($_POST['cena']) echo $_POST['cena']; ?>" size="14"/></td>
  5. </tr>
  6. <tr>
  7. <th width="20"><label>ilosc</label></th>
  8. <td><input type="text" name="ilosc" value="<?php if($_POST['ilosc']) echo $_POST['ilosc']; ?>" size="14"/></td>
  9. </tr>
  10. <?
  11. $wartosc = ($_POST(['cena]) * ($_POST(['ilosc']);
  12. ?>
  13. </table><br>
  14. <input type="submit" value="Zapisz" />
  15. </form>

Pytanie moje jest takie czy jest jakiś sposób na to by wyliczyć $wartosc przed naciśnięciem SUBMIT ?
cadavre
PHPowskiej zmiennej $wartosc nie obliczysz, ale jeśli masz z góry ustawione $_POST['ilosc'] i $_POST['cena'] to wystarczy, że zrobisz:
$wartosc = $_POST['ilosc'] * $_POST['cena'];
ikioloak
W <form> dodajesz onsubmit="return Oblicz(this)" i piszesz funkcje. Przykladowo:
Kod
function Oblicz(f)
{
var wartosc;
wartosc = parseFloat(f.elements['ilosc'].value) * parseFloat(f.elements['cena'].value);
return wartosc;
}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.