athabus
29.08.2006, 23:21:39
Witam,
od dwóch dni głowię się nad podziałem treści w wortalu. Konkretnie chodzi mi o rozplanowanie menu, kategorii itp. Na razie doszedłem do tego, że menu boczne/górne się nie sprawdzi (raczej), gdyż za wiele jest pozycji.
Szukam alternatywnego sposobu na rozplanowanie serwisu. Nie mam nic konkretnego na myśli. Na razie z lepiej rozplanowanych wortali znalazłem .... hmmm php.pl

Czyli aktulności, nowe artykuły na pierwszej stronie + działy tematyczne z nowymi artykułami na górze i listą starszych na dole... Wszystko ładnie komponuje się z szatą graficzną.
Może znacie jakieś inne fajne/ciekawe/przemyślane wortale tematyczne korzystające z jakiegoś rozwiazania innego niż menu po lewej + content w środku.
erix
31.08.2006, 13:44:09
A czemu by rezygnować z menu po lewej stronie?
Możesz przecież zrobić je wielopoziomowe.
Moim zdaniem jest to dobra koncepcja, bo wszystko masz czytelnie, "jak na dłoni".
athabus
31.08.2006, 15:02:09
Chodzi o to, że docelowo wortal który projektuję ma mieć sporo informacji -> działy poddziały itp. Klasyczne menu w tym przypadku się raczej nie sprawdzi. Z tego powodu np. Onet czy Wp też nie mają menu - oczywiście mój wortal nie będzie onetem, jednak nie będzie to też klasyczna strona - ot taki wortal jak np. php.pl czy www.gory.pl - przy czym chodzi mi aby mój wortal był bardziej jak php.pl a nie taki "napaćkany" jak gory.pl.
Będzie się składał z kilku uslug: tzn: z wortalu, mediaWiki, forum i kilka uslug specyficznych
Sam wortal będzie miał działy -> początkowo 2 potem jednak ich ilośc wzrośnie do 5-7, każdy dział będzie podzielony na sekcje tematyczne 6-10 sekcji na dział.
Chciałbym aby na pierwszej stronie pojawiały się zajawki ostatnio dodanych artykułów, artykuły najpopularniejsze i inne takie. Dodatkowo nowości itd.
Dlatego też szukam jakiś wortali do podpatrzenia -> znalazlem troche screenow na uzytecznosc.pl , ale chętnie zobaczę wortale, które wam się z jakichś powodów spodobały. Taki benchmarking chcę zrobić.
tak OT to na polskim rynku trudno znaleźć przemyślane wortale. Wszystko jest budowane na jakichś Joomlopodobnych wynalazkach i jest aużyteczne.
SHiP
31.08.2006, 15:18:54
polecam układ w proporcjach 2 : 2 :1 tj. najpierw news, później artykuł później menu. Coś takiego jest na php.pl i to chyba najlepsze rozwiązanie jakie widziałem ;]
athabus
31.08.2006, 15:34:32
Z tego co widziałem to php.pl ma najlepszy układ w Polsce jeśli chodzi o wortale - prosty, czytelny, przykuwający oko. W zasadzie mój obecny projekt zakłada prawie identyczną strukturę - mam nadziję, że mnie nikt o plagiat nie posądzi :roll2:
Jedyne co chcę zmienić to w lewej kolumnie na samej górze dać menu po działach czyli:
dział 1-> lista sekcji
dział 2-> lista sekcji itd
myślę, że to ułatwi nawigację. Tylko że nie wiem co zrobić z nowościami w takim przypadku... Ehh tyle rzeczy do zrobienia, a tak mało miejsca :-)
Cytat
prosty, czytelny, przykuwający oko
Osoba ktora poraz pierwszy widzi takie cos jak php.pl ma problem z polapaniem sie.
Dobry przyklad wg mnie -
http://www.ez.no - nie jest to wortal ale duza strona.
chmolu
1.09.2006, 10:45:02
php.pl akurat nie jest pzykładem dobrze rozplanowanego układu. Jednym z najlepiej zaprojektowanych portali jakie widziałem jest
http://kurier.at/
Hej.
No tak Ci najwięksi rezygnują z układu z menu po lewej stronie - skoro tak to dlaczego najnowszy layout yahoo ma taki wygląd. Poczytaj na temat usability i accessibility i przemyśl to co powyżej napisałeś raz jeszcze - tak naprawdę układ witryny mocno zależy od grupy docelowej - bo wtedy możesz chociażby zdecydować o rozdzielczości pod jaką będziesz ją tworzył, a także technologiach jakie wykorzystasz.
Pozdrawiam
anas
athabus
2.09.2006, 09:23:53
Yahoo ma ciekawe podejście do strony głównej to fakt.
Co do menu po lewej stronie, to zdaję sobie sprawę, że jest ono istotne, ale nie wiem czy nie lepiej zastąpić je menu w postaci boxa, tak jak pisałem wcześniej. W moim przypadku akurat może to być lepsze wyjście - będzie mało działów, ale za to każdy poddział będzie miał swoje sekcje, które będą się wyświetlały.
Ogólnie jednak, jeśli chodzi o yahoo mam mieszane uczucia. Niby bardzo przejżyste, ale za dużo tych okienek, paneli itd. Na linuxie np. kikając na okienko panelu otwiera mi się cała strona danej sekcji np. Sport. Z drugiej strony jest tu jednak sporo rzeczy, która warto "podpatrzeć" jeśli chodzi o usability - wystarczy jeden rzut oka żeby się zorientować "w co kliknąć".
edit: ciekawa sprawa - yahoo jest zoptymalizowane dla rozdzielczości 1024
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.