Niby z grubsza jest ok, ale nie mogę zmusić php, aby najpierw zmniejszyło obrazek, a potem dało watermakra na niego ;/ siłuję się już z tym 2 dni i nie mogę sobie poradzić i zaczynam się gubić w całym tym kodzie. oto ot:
<?php // USTAWIENIA $znaczek = "av.gif"; $max_szer = 600; // USTAWIENIA function znaczek($plik,$nazwa,$zapis, $ciacho){ $image1 = imagecreatefromgif( $znaczek ); // otworzenie gifa z watermarkiem // otworzenie fotki switch ($roz[1]){ case 'gif': break; case 'jpg': break; case 'jpeg': break; case 'png': break; } $plik_w = imagesx( $image2 ); // szerokość pliku $plik_h = imagesy( $image2 ); // wysokość pliku $znaczek_w = imagesx( $image1 ); // szerokość znaczka $znaczek_h = imagesy( $image1 ); // wysokość znaczka // okreslenie pozycji znaczka $od_x = 0; $od_y = $plik_h - $znaczek_h; //zmniejszenie fotki, jeżeli jest za duża ;] if ($plik_w > $max_szer ){ $ratio = $plik_h/$plik_w; $nowa_szer = $max_szer; $nowa_wys = $ratio*$nowa_szer; $image_p = imagecreatetruecolor($nowa_szer, $nowa_wys); $fotka = imagecopyresampled($image_p, $image2, 0, 0, 0, 0, $nowa_szer, $nowa_wys, $plik_w, $plik_h); $fotka = imagecopy( $image_p, $image1, $od_x, $od_y, 0, 0, $znaczek_w, $znaczek_h ); imagejpeg( $image_p, 'fotki/'.$ciacho.'/'.$zapis.'', 95 ); } else{ $fotka = imagecopy( $image2, $image1, $od_x, $od_y, 0, 0, $znaczek_w, $znaczek_h ); imagejpeg( $image2, 'fotki/'.$ciacho.'/'.$zapis.'', 95 ); } return $fotka; } ?>
tak jak napisałem. chciałbym, żeby najpierw ( o ile to konieczne ) zmniejszało zdjęcie, a na końcu wrzucalo znak wodny. kombinuje i kombinuje i albo mam znak, ale niezmniejszoną fotkę, albo mam zmniejszoną fotkę, ale bez znaku wodnego ;/ będę wdzięczny za pomoc!
nikt ? :/