Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukam pomocy przy tworzeniu ...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smiechu
Witam serdecznie!

Otóż ostatnio troszke googlowałem w poszukiwaniu źródła jednej z gier mmo działającej na przestrzeni przeglądarki i coś tam znalazłem. Moim pierwotnym planem była modyfikacja już istniejącego źródła (jest to open source), ale że dopiero zaczynam naukę php (właśnie na czymś takim chciałem się uczyć), napotkałem wiele przeszkód, które ustawiły status mojego pomysłu na NIE!

Tak więc wpadłem na pomysł, aby od zupełnych podstaw zacząć pisać taką prostą grę samemu i dodawać do niej kolejne moduły. Jednak znów pojawia się kwestia, że dopiero z php i mysql'em zaczynam zabawę.
Nie szukam komentarzy typu: "Stary, zacznij od czegoś prostego i dopiero zabieraj się za takie ambitne sprawy." , czy proste "LoL?", więc jeśli można, to Ci, którzy chcieliby mi je zaserwować, niech się powstrzymają i nie zaśmiecają forum -.^. Itak się za to zabiore.

Mój pierwszy problem polega na tym: Od czego zacząć?
Skrypt bezpiecznego logowania pozostawiłem sobie na później. Więc od czego? Tworzenia postaci? Zakładki, która pokaże statystyki postaci?

Jeśli to możliwe, chciałbym utrzymać z kimś zaawansowanym kontakt, najlepiej poprzez GG, bo to mam najczęściej włączone, żebym mógł się czasem konsultować i zapytać o rozwiązanie, lub chociaż wskazówkę.

Z góry dziękuję za każdą udzieloną mi pomoc.
smiechu
UDAT
Proponuje od kartki papieru - najpierw rozplanuj bazę, jak ma to działać itp., a potem kolejność budowy sama się wyklaruje., potem rozplanuj sobie klasy ( bez OOP to będzie ciężko i lepiej nie nabierać złych nawyków tongue.gif ), a dopiero potem kodowanie
smiechu
Tu problemu raczej niema smile.gif
Kodowanie chciałbym zacząć odrazu, ponieważ po moim pokoju jest rozrzucone kilka różnych systemów, z czego 2 są autorskie. Więc mogę odrazu zacząć kodowanie, ale itak zaczne od podstawy (wybór 2 klas na przykład), żeby się nauczyć, a później zaczne już poważniej i albo zmodyfikuję, albo zaczne od nowa.

Na początek chciałbym wogóle poznać zasady jakie w takich kodach panują smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.