Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odstp między treścią i menu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Mystic007
Na moim portfolio odstęp pomiędzy divami z treścią strony, a z divem menu wynosi 10px, jednak z niewiadomych mi przyczyn jest odstęp na 20px. Nie wiem gdzie jest błąd. W IE menu schodzi pod tekst a w FF jest poprostu większy odstęp. Kod css. Proszę o pomoc.
s_w_ir
Twoja strona nie chce mi się otowrzyć(ale to pewnie problem u mnie). proponuje najpierw wizoluj problem żebyśmy się ni musieli przedzierać przez zbędny kod(to Ty chcesz pomocy), a może sam odkryjesz gdzie jest błąd. Jeśli nie to daj go tu jeszcze raz, ale już wyizolowanego. Jak później Twoja strona zaskoczy to się tu wedytuje i napisze co odkryłem.
Mystic007
hmm... doszedłem do tego, że gdy wywalę <div class="dev"></div> jest OK, lecz nie ma wtedy odpowiedniego formatowania textu, a pozatym wszędzie jest ten div, a problem jest tylko na tej jednej podstronie ;/ jak sprawdziłem reszta jest ok...
  1. .dev{
  2. padding: 10px;
  3. margin: 0px;
  4. color:#dddddd;
  5. font: normal 12px Verdana,Times New Roman,MS Sans Serif;
  6. text-align:justify;
  7. }

Pod Mozillą jest nawet dobrze, bo sie poprostu menu przesuwa się w prawo, ale pod IE oraz operą jest źle bo menu przenosi pod text ;/ Na prawdę nie mam bladego pojęcia co jest źle, może wasze oczy coś dostrzegą... Proszę o pomoc, w tej sprawie.
s_w_ir
Dobra widze już Twoją stronę. Po pierwsze strona nawet się nie validuje, a to pierwsza objaw tego że będą CI sie problemy pojawiać. Po drugie zrób tak żeby chociaż się validowała pod XHTML 1.0 transitional a nie HTML 4. Po trzecie jeśli juz wydzieliłeś odpowiedni kod to to wklej go tutaj a nie tylko css. Sam zaraz rozpruje Twój kod do takiej postaci żebym mógł zanleźć buga, ale Ty zrób też te rzeczy które wymieniłem. Pozdrawiam.
Mystic007
To jest kodzik żywcem z X-template odpowiedzialny za wyswietlanie listy prac, nie podaje tu loga, menu i stopki, z resztą kod jest identyko jak masz w przeglądarce.
  1. <div class="header_title"><h1>{TITLE}</h1></div><div class="dev">
  2. <div class="work_top" style=""><div class="work_text">
  3. <div style="border-bottom: 1px dotted rgb(221, 221, 221); padding-left: 10px; width: 300px;">
  4. <a href="portfolio.php?id={ID}" style="font-size: 17px;">{TITL}</a>
  5. </div>{TXT}</div></div>
  6. <div class="work_down" style="text-align: right;"><a href="portfolio.php?id={ID}" style="font-size: 9px;" title="Czytaj więcej o {TITL}">Więcej&raquo;</a></div
  7. </div>

Kod CSS

I tak miałem robić pod XHTML 1.1 i CSS'a też mam mieć ze standardami, teraz już zacznę winksmiley.jpg
s_w_ir
Dobra wszytsko fajnie extra, tyle że tym razem nie wiem co mam z tym zrobić. Dałeś teraz mały blok(od głownej treści), ale za to cały CSS. Nie napisałeś co chcesz teraz uzyskać, z tego jedengo bloku. Ja może spróbuje na Kodzie całej strony coś zdziałać. ehhh winksmiley.jpg
Mystic007
Na dziś musze kończyc, zostały mi błedy w xhtml'u.
s_w_ir
Menu spada bo masz za dużą łaczną szerokośc nav +text + marginy i takie tam tongue.gif dlatego spada w IE na dół. Pozdro.

Ps. w kodzie całej strony masz jeden </div> za dużo, usuń tego ostatniego.

edit: jednak nie ostatniego a któregoś innego :/. co jeszcze znajde to wedytuje tu.

edit2 :
Usuń jeden </div> tuż przed nav a menu w IE wróci na miejsce(nie usuwaj tego tuż przed </body>). Czyli jednak nie szerokości, te są dobre. Teraz powiem Ci jak do tego doszedłem: wyciołem z kodu zbędne texty to po pierwsze, ale po drugie i najważniejsze stworzyłem przejżysty kod za pomocą {enter} i {tab} , czyż to nie wspaniałe? biggrin.gif

edit3:
Mimo wszystko wydaje mi się że jednak warto się upewnić czy jakieś marginy,paddingi i inne width'y się nie "wykluczają" w innych elementach jak np w formularzu, bo w mozilli teraz pola input wystają za tło, ale to już zabawa dla Ciebie.
Mystic007
Na stronie w necie już wczoraj jakimś cudem nie znając wogóle przyczyny naprawiłem to, a na serwerze u mnie jakieś cuda sie działy smile.gif dopiero teraz naprawiłem ;p Dzięki Ci za pomoc, ty jeden okazałeś mi dobroć biggrin.gif

Ps. to była wina </div> przed <div class="nav">
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.