Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Materiały o PostgreSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
Kamis
Czy ktoś zna jakieś dobre adresy stron z ww. tematyką? Bo z tego co szukałem jest tylko w polskim necie tylko faq a brak przykładów sad.gif
Kamis
Ciekawe dlaczego ten pierwszy język jest tak nie popularny sad.gif
zalew
jezyk jest ten sam, tylko czasem rozne wymagania co do skladni. w empiku kupa ksiazek..
Kamis
No tak w empiq może i jest dużo książek, ale w necie nie znajdziesz czegoś dobrego (chyba, że oficjalna strona)... Załamka... a ja poszukuję działających już w necie przykładów....
zalew
dokumentacje ci nie wystarcza ? po co ci przyklady.. jak sql znasz do starczy ci dokumentacja oficjalna zeby cos znalezc czy mozna czy nie mozna, a funkcje php do zarazadzania baza masz w dokumentacji php... w czym problem ?
Jabol
http://postgresql.org/ oraz LINK NA DOLE (troche starawy co prawda ale jest)
Kamis
Dzięki za linki... Może to zabrzmi lamersko, ale okazało się, że postgreSQL nie działa :/ (win98,win95,me,xp,2000) sprawa polega na tym, że trzeba wgrywać cygwina(z pakietami) (dla zainteresowanych www.cygwin.com) i wykonać instalkę. Potem dodać jeszcze pakiet do obsługi ipc (cygipc). Następnie zobaczyć rozdział php/fi ... no i gdzieś się zamotałem sad.gif

Tak na serio polecam stawiać serwer na bazie windowsów NT (linux wymiata windowsy, ale instalka na win jest wyzwaniem)... chodzi mi o windowsy 2000. Inaczej można się powiesić.

Jeśli ktoś szedł tą drogą co ja to proszę mi powiedzieć jak to zainstalować po kolei na serwerze Apache (najnowsza wersja/ w necie tylko stare posty).
zalew
Cytat
Tak na serio polecam stawiać serwer na bazie windowsów NT [...] chodzi mi o windowsy 2000.  Inaczej można się powiesić.

polecam uzywac windows2000 .. inaczej mozna sie powiesic winksmiley.jpg sorki za offtopic
Jabol
aha, czy ja zpomnialem dodac, ze nie uwazam windowsa sa system godny uzywania postgresql'a? winksmiley.jpg
kurtz
Hej
Cytat
aha, czy ja zpomnialem dodac, ze nie uwazam windowsa sa system godny uzywania postgresql'a? ;)
hmm o ile sie nie myle to obecnie postgresql jest rowniez planowany jako dzialacy w pelni mechanizm na platforme Windows. Dostepny jest rowniez pgadminIII.

Pozdrawiam
Kamis
Zainteresowanych instalacją PostgreSQL'a pod Windowsem odsyłam na adres: http://techdocs.postgresql.org/guides/Inst...allingOnWindows ... Nie zgadzam się z moim przed mówcą. Czy próbowałeś zainstalować windows 2000 server? Jest tam dużo przydatnych programików... Tylko dlaczego postgreSQL jest taki niedostępny na tą platformę?

Jeśli chodzi o samą instalację... Postępując zgodnie ze wskazówkami z tej strony... Wiem, że wiele osób ma problem z odpaleniem komendy pierwszej:"initdb". (w FAQ jest, że odpala się Start/Uruchom) errata polega na tym iż trzeba wpisać to w bash'u (bash.bat w program filespostgreSQLbin) bo normalnie to jest plik instalacyjny widziany przez "Uruchom" jako nie zidentyfikowany typ i poszukuje programu do otwarcia go.

W tedy wszystko powinno się udać smile.gif a jeśli nie to... ech... mylę się?
kurtz
Hej
Cytat
Czy próbowałeś zainstalować windows 2000 server? Jest tam dużo przydatnych programików...
Hmm to pewnei nie bylo do mnie - od siebei dodam. PostgreSQL dostpeny jest rowneiz w wersji jednej biblioteki dll. Mozna wowczas myslec o wydaniu plytowym aplikacji ze standalone server (np laczac postgresa z pythonem)

Pozdrawiam
Kamis
Ja pragnę podpiąć tego PostgreSQL'a do Apacha (w MySQL'u tylko kasuje się średniki... a tutaj AddType?).... na razie jeszcze nie mam pomysłu jak to zrobć... ale może coś znajdę na www.apache.org.

Jeśli chodzi o biblioteki dll... wiesz myślę, że tak czy inaczej najlepsze są pojedyńcze biblioteki... jak coś się łączy to od razu nie funkcjonuje tak jak się chce...

Czasem przyjemnie się z czymś pomęczyć by uzyskać efekt taki jak się chce... i w ogóle... jeśli chce się w czymś programować to powinno się znać strukturę bibliotek(zgodzisz się ze mną?) i wszystkie bebechy plików konfiguracyjnych....

Swoją drogą instalowałem wiele... ale nigdy się tak nie męczyłem jak przy PostgreSQL'u... może dlatego stanowi dla mnie takie wyzwanie... no i już darzę go sentymentem winksmiley.jpg
FiDO
Cytat
Ja pragnę podpiąć tego PostgreSQL'a do Apacha (w MySQL'u tylko kasuje się średniki... a tutaj AddType?).... na razie jeszcze nie mam pomysłu jak to zrobć... ale może coś znajdę na www.apache.org.

Przeciez apache i postgres to kompletnie niezalezne serwery, wiec jeden nic do drugiego nie ma.. Odpalasz po prostu obydwa i dziala. Oczywcsie w php.ini musisz "odhaczyc" extension=pgsql.dll.

Cytat
Swoją drogą instalowałem wiele... ale nigdy się tak nie męczyłem jak przy PostgreSQL'u... może dlatego stanowi dla mnie takie wyzwanie... no i już darzę go sentymentem winksmiley.jpg

No hop siup to to nie jest, ale znowu az tak trudno tez nie jest smile.gif
Jabol
pgadminIII jest również pod *nixy. tylko wersja II byla pod win tylko. A tak wogole to wlasciwie przyznam sie, ze osobiscie nie udalo mi sie uruchomic postgresql'a na win jak jeszcze go uzywalem (bynajmniej nie jest to wina wina ani pgsqla winksmiley.jpg ).

//hehe, wlasnie sie skapnąłem, że te dwa tematy o pgsql to różne tematy winksmiley.jpg
Kamis
Wartościowa strona o Postgresie http://pgsql.spsk1.pl/ (oraz dodatkowo http://www.depesz.pl/postgresql.php) znaleźć tam można gotową instalkę pod Windoza i jeszcze inne ciekawe texty. Polecam !!!
Kamis
Okazało się, że to stara instalka... nową trzeba by było zrobić sad.gif albo utworzyć nakładkę...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.