Czy mozna symulowac ramke (iframe) w php. Naczytalem sie ze nie powinno sie ramek stosowac bo to bo [php]tamto i ostatecznie zgadzam sie z tym, natomiast uwazam ramki za bardzo poreczne przy awigacji na stronie.
Irytuje mnie bardzo fakt ze w wiekszosci stron opartych na php przy długich artykulach trzeba przeiwjac strone az na sama gore zeby znowu miec dostep do menu. Zajmuje to czas i i grozi kontuzja palca przy zbyt dlugim scrollowaniu strony.
W ramkach z kolei denerwuje mnie fakt maskowania adresu.Jakbym znalazl strone ktora chcialbym komus przeslac musialbym stworzyc instrukcje wejdz na strone xxxxxx.com potem link taki potem taki zamiast w pasku adresu kliknac CTRL+C i wyslac sam link.Pomijam ze przy roznych rozdzielczosciach i roznych przegladarkach ramki sie rozjezdzaja.
zamysl jest taki zebym mial wiecznie dostepne menu po lewej stronie a po prawej przewijal artykul i jak jestem na koncu nie musial wracac na gore strony(gdyz menu jest pod reka).
Szukalem roznych templatow i na roznych forach ale zaden efekt mnie nie zadowolil.Moze jestem wybredny

pozdrawiam
p.s. Sorki za lopatologiczny opis ale wolalem aby nie bylo niejasnosci.