Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Nieistniejący id
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Babcia@Stefa
Witam, mam pewnien problem, ponieważ niewiem jak zrobić aby wyświetlało "Błędny numer id!" gdy wchodze np. strona.php?id=1000 , czyli aby się wyświetlał napis gdy taki id nieistnieje.

@edit

To nie jest w bazie danych.

I jeszcze może mi ktoś powiedzieć jaka jest funkcja która wyciąga ciąg z od <b>linijki</b> do <b>linijki</b> (strstr wyciąga z linijki od ## znaków do ## znaków)

Dziękuję, Babcia@Stefa
Wieviór
Rozumiem, że to w bazie jest tak? Zrób po prostu ifa, sprawdzającego czy istnieje dany rekord w bazie, jeśli nie wyświetl tekst "Błędny numer id"

Odczytujesz to z pliku? Jeżeli tak, to pewnie masz to w tablicy czy coś takiego, zrób to samo. Jeżeli masz w tablicy to możesz użyć funkcji in_array:

http://pl.php.net/manual/pl/function.in-array.php
Ziels
Cytat(Babcia@Stefa @ 10.09.2006, 19:00:22 ) *
ś powiedzieć jaka jest funkcja która wyciąga ciąg z od <b>linijki</b> do <b>linijki</b> (strstr wyciąga z linijki od ## znaków do ## znaków)

Dziękuję, Babcia@Stefa

Najprościej byłoby sobie to podzielić explodem według __LINE__ początkowego i końcowego...
Babcia@Stefa
Wyciąganie znaków z danej linijki zrobiłem, ale jak zrobić instrukcje która pokaże "Podany id nieistnieje!" gdy id w pliku nieistnieje?

Dziękuję, Babcia@Stefa
skowron-line
no jesli jest to same ID np. 1 2 3 4 5 albo kazde w nowej lini to wrzuc do tablicy policz elementy odejmij 1 i warunkiem sprawdzaj co jest wpisane i wtedy bedziesz mogl swoj upragniony blad wyswietlic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.