Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Procesory do laptopa
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
athabus
Witam, zamierzam właśnie kupić laptopa, w zasadzie już decyzja zapadła po uwzględnieniu wszystkich parametrów i padło na Asusa A6. Została tylko kwestia procesora i mimo goglowania nic konkretnego nie znalazłem jeśli chodzi o porównanie procesorów celeron vs sempron.

Co na razie wiem, to:
- celeron M to to prawie to samo co pentium M jeśli chodzi o wydajność ale mniej energooszczędny
- warto szukać celeronów z rodziny 4xx a nie 3xx bo mają szybszą magistralę (400mhz vs 533mhz)

Na temat semprona szczerze mówiąc wiem niewiele.

Ogólenie na temat procków troche jest w sieci (ale w sumie mało) problem polega jednak na tym, że dane są często nieaktualne - w nowszych celeronach np. magistrala jest szybsz niż w starszych itd więc nawet celeron celeronowi nierówny sad.gif

Generalnie więc pytanie - co wybrać -> celerona czy semprona (i jakiego) - będę wdzięczny za opinie, linki i wszystko inne.

Ps na razie rozważam
http://www.znak.pl/index.php?cid=272&s...tAsuA6RP-AP002H - jako celerona
http://www.znak.pl/index.php?cid=272&s...=notAsuA6MQ018H - jako sempron
scanner
Na moje jutrzejsze 30te urodziny, moja już wkrótce żona podarowała mi ASUSa A6M-W027.
Sprzęcik bardzo ładny i sprawny jak dla mnie.
Co prawda pierwsze kilka godzin pracy poświęciłem na przyzwyczajenie się do "szyby" (technologia CrystalBrite), ale pozatym jestem zadowolony.

Procesor to oczywiście Sempron. Nieco wyższy zegarowo niż Sempron w desktopie.
Ogólnie AMD rulez.
athabus
Cytat
Na moje jutrzejsze 30te urodziny, moja już wkrótce żona podarowała mi ASUSa A6M-W027.

[ot]Scanerowi zazdrościmy... kobiety - jak ty takie cudo znalazłeś biggrin.gif [/ot]

Wczoraj szukałem jakiegoś porównania i nic nie ma - ogólie w Polsce większość jest za sempronem a za granicą za celeronem.

A powiedz mi ile Ci bateria trzyma w tym notebooku?

Tak pozatym widze, że asusy z sempronami są troszkę lepiej wysposażone niż porównywalne cenowo z celeronami. Lepsza kamerka, firewire zamiast irdy szybszy dysk itd. Kurcze sam już nie wiem.
NuLL
Cytat

1,5 godziny do dwoch - to max dla tych procesorow smile.gif
ydy10
po roznych doswiadczeniach z laptopami - tylko IBM i seria ThinkPad (moze inne seriie ibm tez)
kto nie uzywal nie uwierzy jak mobilny jest to sprzet biggrin.gif
Turgon
Radzę Ci dobrze. Dołóż i kup sobie Pentium M. Nie pożałujesz smile.gif ... Genialny procek tongue.gif i laptop to nie taka cegła biggrin.gif.
ydy10
moj IBM jest wlasnie z pentium M 1.3 - bo to nie taka nowa maszynka juz smile.gif
ale ani mi sie sni narazie zmieniac. Czasem tylko odczywam niedosyt z grafika jak chce w cos lepszego zagrac, bo wogole nie odpale.
em_pl
Przede wszystkim kup komputer z Centrino Duo, poza tym może sam nie miałem asusa (siedze na fujitsu siemens) ale znajomy ma i klnie na wszystkie strony. W ciągu 1,5 roku padła mu już bateria 2 razy, kontroler klawiatury, a teraz rozlatuje mi się obudowa (wg serwisu to normalne, bo to "sie wyrabia") a że to uszkodzenie mechaniczne to nie podlega gwarancji.

Żebym nie był z tych co chwalą tylko swoje powiem, że Fujitsu siemensa też odradzam. Mam model amilo m6450G i pod dłoniami wytarła mi się farba (odcisk dłoni widać sic!).
Poza tym mimo centrino strasznie sie grzeje (choć to może być spowodowane tym ,że to 14,1 calowy komputer).

Jeśli chcesz kupić komputer, który posłuży ci dłużej niż 1,5 roku (bez wizyt w serwisie) polecam
1. HP (może nie są ładne na początku, ale za to po roku wyglądają tak samo. Poza tym musisz się zastanowić, czy kupujesz komputer dla obudowy czy dla środka). (np taki model: http://sklep.vobis.pl/produktinfo.aspx?symbol=875501) Centrino Duo + 1024 RAMu
2. IBM (teraz Lenovo, przydrogawy jest ale np model T43 z tytanową obudową jest godny uwagi)

Nie wyczerpuje to oczywiście listy dobrych laptopów, ale za te mogę ręczyć.
athabus
Co do procesora to już mi przeszła chęć na celerona/semprona - troche jeszcze doczytałem + opinia tu na forum i jednak trochę dołożę kasy.

z core duo (1) widze tylko jednego laptopa wartego uwagi w moim "zasięgu" - to jest EY508ES - tyle tylko, że 1) ma lusterko zamiast matrycy (i to takie maksymalne) 2)Są dwie wersje dysków i jedne (hitachi) są podobno bardzo felerne - robią dużo hałasu itp.

em_pl - twój link się nie otwiera, ale pewnie myślisz o tym samym sprzęcie.

myślę też o czymś z thurionem - podobno lepszy od pentium m, przy drobnych pracach nie widać różnicy w żarłoczności między tymi prockami - ogólnie stawiałbym na
http://www.znak.pl/index.php?cid=272&s...=notAsuA6M-Q024

Z tych dwóch lapków hp jest chyba lepszy, ale ta matryca sad.gif sam już nie wiem - podobno można się przyzwyczaić.
NuLL
Cytat
myślę też o czymś z thurionem - podobno lepszy od pentium m,

Bzdura - krocej dziala na baterii i jest wolniejszy grzejac sie wiecej.

Jesli kupujesz laptopa to tylko Intel. I to nie Celeron.
Cytat
- celeron M to to prawie to samo co pentium M jeśli chodzi o wydajność ale mniej energooszczędny

Gdzies ty to wyczytal questionmark.gif ohmy.gif
athabus
Cytat
Gdzies ty to wyczytal questionmark.gif ohmy.gif

Też się zdziwiłem, ale było to jakaś wiarygodna strona -> thg lub coś podobnego - był to cały długi artykuł porównujący te dwa procki. Ogólnie konkluzja była taka (wtedy jeszcze była spora różnica cenowa), że:
- jeśli zależy ci na czasie pracy to lepiej kupić 2 baterię niż kupować pentium m - będzie taniej
- jeśli zależy ci na wydajności to różnica owszem jest, ale nie jest zbyt powalająca - pentium m ma mniej cachu, ale wydajność bardzo podobną...

Sprzeczał się nie będę, bo sam mam dystans do tej informacji, ale ogólnie testów, zwłaszcza wiarygodnych, jest jak na lekarstwo, więc trudno coś powiedzieć na 100%,

W każdym razie doszedłem do wniosku, że ceny nie są już tak rozbierzne więc zainwestuje w lepszy procek.
NuLL
Cytat
- jeśli zależy ci na wydajności to różnica owszem jest, ale nie jest zbyt powalająca - pentium m ma mniej cachu, ale wydajność bardzo podobną...

Mnie cache od czego questionmark.gif
Nievinny
Więcej cache przydaje się tylko do obliczeń w stylu: liczba PI. Raczej nieodczuwalne, choc jak masz dwa rdzenie to mała ilośc cache jest wąskim gardłem, bo jak wiadomo działa szybciej od zwykłego ramu.
scanner
Cytat(athabus @ 16.09.2006, 09:38:40 ) *

Bateria maładowana do pełna, MySQL, PostgreSQL, Apache, Avast!:

Dwie godziny pracy (Eclipse, dane, niezłe mielene bazami) w tle grały mp3, prawie dwie godziny filmik na DVD i jeszcze nie krzyczał, że sie rozładowuje. Aha - praca całkowicie offline - bez WiFi i kableka, bo pierwszego jeszcze na działce nie mam, a kabelek tez by musiał byc strasznie dlugi, żeby go po jabłonkę starczyło smile.gif
Miko6
A ja o AMD mam dość niskie mniemanie. Dlatego polecam Intela.
athabus
Cytat(NuLL @ 17.09.2006, 17:24:59 ) *
Mnie cache od czego questionmark.gif

Oczywiście miało być odwrotnie - celeron ma mniej cache - i podobno to jedyna istotna różnica, która jak się okazuje nie znacząco tylko obniża wydajnoć celerona w stosunku do pentium m.

Tak jak mówię, zdecyduje się jednak na coś z lepszym procesorem - będzie to prawdopodobnie jakiś model z pentium m. Ostatecznie za rok czy dwa łatwiej będzie to sprzedać niż celerona.
kszychu
Osobiście pracuję na A6U-5015 Asusa (Sempron). Bateria trzyma do dwóch godzin, ale non stop chodzi WiFi. Dotychczas nie miałem z nim większych problemów (mniejsze to kwestia konfiguracji pewnych urządzeń pod Ubuntu, ale się udało). Wiatraczek włącza się co jakiś czas a procesor prawie cały czas (ZDE + kilka konsol + skype + FF + inne pierdóły i co jakiś czas Gimp) chodzi na pół gwizka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.