Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xml]Wykorzystanie XMla
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Suchy
Witam wszystkich forumowiczów.

Ostatnio zacząłem sięzastanawiać i czytać rózne artykuły nt xmla. Niestety nie umiem zrozumiec/odnaleśc dla niego zastosowania. Wie mze jest on powszechnei stosowany ale naprawde nie mam pojecia doczego. Czy moglibyście dać mi proste przykłady?
kossa
Przed wszystkim służy do wymiany danych pomiędzy systemami/platformami/oprogramowaniem.

Google i tam masz wszystko.

http://pl.wikipedia.org/wiki/XML

Łukasz
mariuszn3
XHTML, RSS to jest XML.. podobnie Ajax otrzymuje odpowiedzi z serwera w XML'u (choć nie jest to wymogiem).
Pierw może po prostu dowiedz się co to jest XML a potem szukaj odpowiedzi na pytanie o sens jego zastosowania.
Suchy
o ile dobrze zrozumialem jest to format pliku/technologia , ktora umozliwa bezbolesne i dosc proste przekazywanie danych pomiedzy roznymi ssytemami, aplikacjami itd? tzn taki nosni k rozumiany przez roznego rodzaju oprogramowanie ?
kossa
w skrócie TAK :-)

xml ma bardzo dużo zastosowac, do tego są języki np XLS do formatowania XML itd.

Łukasz
sazian
można go wykorzystać do tworzenia prostych baz danych dla takich języków jak delphi czy c++
jeśli dobrze pamiętam to delphi7 ma specjalne komponenty do obsługi baz w xml'u
MatheW
W PHP5 mozesz go wykożystać poprzez np. SimpleXML
Suchy
ok a d oczego wykorzystywany jest xml przy stronach?
mike
Cytat(Suchy @ 20.09.2006, 18:30:15 ) *
ok a d oczego wykorzystywany jest xml przy stronach?

Czytaj co Ci ludzie piszą. Pierwszy post ~mariuszn3 w tym wątku.
Poza tym na przykład można trzymać w XML jakieś dane konfiguracyjne dla skryptów

P.S.
Proszę poprawić temat wątku inaczej zostanie zamknięty.
Temat nie jest zgodny z zasadamini pisania na forum Przedszkole
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.