Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czyszczenie tagów html przez JavaScript
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
krzyszbi
witam
mamtaki problem
za pomoca JavaScript w polu textarea formatyje jakiś txt i po zaposaniu jest ok ale teraz podczas edycji jeż za pomoca JavaScript chciałbym aby jednym przyciskiem wyczyścic to formatowanie a wiem że wszystko co musze usunąć znajduje sie z znacznikach '<' i '>' lub ewentualnie moge wypisac w talicy jakie ciagi znaków ma mi zamieniać na nic ale totalnie nie wiem jak to zrobic a JavaScript wcale nie znam
jakieś subesteie ewentualenie linki / przykłady bym prosił
z góry dzieęki za info
P.S. jak za pomoca php to wiem ale bym chciał żeby to było w JavaScript i działało pod IE niestety
kossa
Wyciągając z bazy i wrzucając dane do textarea pozbyć się możesz znaczników <...> za pomocą php: eregi_replace();

Łukasz
krzyszbi
witam żeby to nyło takie proste to ok ale ja mam powiedzmy dwa pola textarea do którego stosuje to formatowanie i chciałbym abby na bieżąco była możliwość wyczyszczenia formatowania obecnie mam to tak zrobione ze przaładowuje strone i dla danego pola wykonyje striptags ale wtedy sie traci wszystkie zmiany jakie były wprowadzone dlatego bym jak sie sa za pomoca JavaScript to robić
jakieś pomysły ?
gekon
W prototype jest metoda striptags.
emacieka
Kod
<script type="text/javascript">
<!--
wyczysc = function (id)
{
    var pole = document.getElementById(id);
    var new_value = '';
    var splited = pole.value.split(/\<[^\>]*\>/);

for (var i = 0; i < splited.length; i++)
    {
        new_value += splited[i];
    }

pole.value = new_value;

}
-->
</script>
<textarea id="pole" rows="10" cols="100"></textarea><br />
<input type="button" value="usuń tagi html" onClick="wyczysc('pole')">

ps.: zeby nie bylo napisalem to przed umieszczeniem linka do prototype cool.gif
krzyszbi
wielkie dzięki wyśmielicie działa smile.gif
a prototype bede sie musiał blizej przyjżeć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.