Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dziwny problem z edycją danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
profiko
Witam,

Nie rozumiem pewnego problemu jaki napotkalem edytujac dane w bazy danych.
Otorz do edycji rekordow z mojej bazy danych uzywam skryptu :

if ($edycja=="EDYTUJ")
{
$dzial_e = mysql_query("SELECT * FROM dane WHERE nazwa='$nazwa_e'");
while ($UL = mysql_fetch_row($dzial_e))
{
echo ("$UL[0], ");
}
}

Jak widac dzialanie tego skryptu polega na tym, ze po wcisnieciu przycisku "edycja" skrypt
prawidłowo zresztą edytuje wpis do bazy danych odpowiadajacy rekordowi o wartosci zmiennej $nazwa_e odpowiadajacy pierwszej kolumnie majacej tu index [0]. I jak wspomnialem skrypt ten dziala prawidlowo.

Problem pojawil sie w momencie gdy skrypt ten wstawiłem w miejscu pola wprowadzania danych w formularzu z zamiarem wyedytowania w nim wpisu do bazy:

<INPUT TYPE="text" NAME="nazwa_e" SIZE="40" VALUE= <? ...tu jest skrypt jak wyzej. ?> >

I jaki efekt ? W polu tekstu wyswietla mi tylko pierwsza czesc wpisu do bazy danych , tzn. jesli
pod indexem [0] dla danej zmiennej mam wpisane do bazy "Konopnickiej 11a" to w polu edycji wyswietla
mi jedynie "Konopnickiej" CZyli wyswietlany jest tylko czlon do pierwszej spacji.

NIE ROZUMIEM SKAD TA RÓŻNICA ? CZY NALEŻY JAKOS INACZEJ EDYTOWC DANE W POLACH TEXTU ?
CZEMU EDYTOWANY JEST TYLKO ZAWSZE PIERWSZY CZŁON WPISU W POLU TEXTU?

pozdr.
Profiko
nospor
Cytat
Jak widac dzialanie tego skryptu polega na tym, ze po wcisnieciu przycisku "edycja" skrypt
prawidłowo zresztą edytuje wpis do bazy danych odpowiadajacy rekordowi o wartosci zmiennej $nazwa_e odpowiadajacy pierwszej kolumnie majacej tu index [0]. I jak wspomnialem skrypt ten dziala prawidlowo.
To co tu pokazales to wyswietla dane a nie edytuje.

Wracajac do problemu:
wszystkie atrybuty maja byc w "", czyli:
  1. <input ..... value="jakas wartosc"..... />

a nie jak u ciebie:
  1. <input ..... value=jakas wartosc..... />

uzywaj bbcode

proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
profiko
Dzieki za podpowiedz. Reczywiscie jak sie uzyje "" wszytsko jest OK. Jakie to teraz proste jak
sie wie o co chodzi smile.gif. Dzieki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.