Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [GD2.0.15] imagettftext()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wassago
probowal ktos uzywac czcionek TTF na te wersji GD? ja owszem i niestety nie udalo mi sie uruchomic zadnego skryptu uzywajacego funkcji [manual:2e213ffb5a]imagettftext[/manual:2e213ffb5a].

mam php5.0.0b2-dev i php4.3.3rc5
kurtz
Hej
Cytat
probowal ktos uzywac czcionek TTF na te wersji GD? ja owszem i niestety nie udalo mi sie uruchomic zadnego skryptu uzywajacego funkcji [manual:f143c44143]imagettftext[/manual:f143c44143].  

mam php5.0.0b2-dev i php4.3.3rc5
u mnie dziaqla z gd2. masz realpath() przy sciezce do czcionki (nie moze byc wzgledna!)?

Pozdrawiam
wassago
Cytat
[php:1:cc8c667944]<?php
$font = realpath("arial.ttf");
ImageTTFText($txt_img, $size, $angle, $x, $y, $color, $font, $text);  
?>[/php:1:cc8c667944]

zeczywiscie :oops: thx :wink:
wassago
Cytat
Cytat

[php:1:05f37ff6df]<?php
$font = realpath("arial.ttf");
?>[/php:1:05f37ff6df]

zeczywiscie :oops: thx :wink:

dziwne zeczy robia ci z php.net sad.gif
musi byc sciezka absolutna do czcionki np. pod window$ "c:arial.ttf" :/ nie rozumiem gdy potrzebowal bym uzyc czcionki na serwie z php > 4.3.0 to musze admina prosic o pelna sciezke do mojego roota :?

[php:1:05f37ff6df]<?php
$font = realpath("c:arial.ttf"); //dziwne
?>[/php:1:05f37ff6df]
kurtz
Hej
Cytat
dziwne zeczy robia ci z php.net :(
musi byc sciezka absolutna do czcionki np. pod window$ "c:arial.ttf"

nie musi. [php:1:bad3c3dd58]$czcionkiLista = array("../../WINNT/FONTS/arial.ttf", "../../WINNT/FONTS/verdana.ttf", "../../WINNT/FONTS/tahoma.ttf");
$losowaCzcionkaNr = rand(0, sizeof($czcionkiLista)-1);
$losowaCzcionka = realpath($czcionkiLista [$losowaCzcionkaNr]);[/php:1:bad3c3dd58]Dziala 100% (win2000, gd2, php5). zauwazylem za to ze gd jest bardzo kaprysne ze sciezkami. rreal path do folderow z dlugimi nazwami juz mniej sie podoba

Cytat
:/ nie rozumiem gdy potrzebowal bym uzyc czcionki na serwie z php > 4.3.0 to musze admina prosic o pelna sciezke do mojego roota  :?
Nie musisz. realpath robi to za ciebie.

Pozdrawiam
wassago
a co w momencie gdy chce uzyc do wygenerowania grafiki z czcionka jakas_nazwa_mojej_czcionki.ttf questionmark.gif bo konkretnie o to mi chodzi...
kurtz
Hej
Cytat
a co w momencie gdy chce uzyc do wygenerowania grafiki z czcionka jakas_nazwa_mojej_czcionki.ttf ?? bo konkretnie o to mi chodzi...
Hmm a dokladnie? bo jakos nie widze problemu..

Pozdrawiam
wassago
dokladnie o to:

[php:1:8d225d53ff]<?php
<?php
$font = realpath("??"); // *opis
?>
?>[/php:1:8d225d53ff]

*opis:
dajmy na to, ze czcionke np. small_font.ttf mam na serwie np. http://www.domena.pl/font/small_font.ttf i chce zeby GD jej uzywalo... co musze wpisac w realpath() questionmark.gif probowalem na wiele sposobow i jedyny ktory dzialal to "x:small_font.ttf" - ale to wiadomo oj domowy serv, a nasz problem tkwi w tym ze nie znamy absolute path do roota na serwie www.domena.pl...
kurtz
Hej
Cytat
dokladnie  
dajmy na to, ze czcionke np. small_font.ttf mam na serwie np. http://www.domena.pl/font/small_font.ttf i chce zeby GD jej uzywalo... co musze wpisac w realpath() ?? probowalem na wiele sposobow i jedyny ktory dzialal to "x:small_font.ttf" - ale to wiadomo oj domowy serv, a nasz problem tkwi w tym ze nie znamy absolute path do roota na serwie www.domena.pl...
Musisz wiec ja wpierw sciagnac. co chyba specjalnym problemem nie jest.

Pozdrawiam
wassago
@kurtz nie rozumiemy sie za bardzo... ja mam swoj skrypt na np. www.domena.pl/test/img.php

a w nim:

[php:1:12ce2eb695]<?php
$font = realpath("x.ttf");
?>[/php:1:12ce2eb695]

i w katalogu "test" mam czcionke x.ttf. mam nadzieje ze teraz jest wystarczajaco obrazowo :wink:
kurtz
Hej
Cytat
@kurtz nie rozumiemy sie za bardzo... ja mam swoj skrypt na np. www.domena.pl/test/img.php

a w nim:

[php:1:989d4cac15]<?php
$font = realpath("x.ttf");
?>[/php:1:989d4cac15]

i w katalogu "test" mam czcionke x.ttf. mam nadzieje ze teraz jest wystarczajaco obrazowo :wink:
Tak. Teraz rozumiem o czym mowisz.

Sprawdz co zwraca $font. U mnie realpath() zwrocilo piekna sciezke a imagettftext wyplul tekst prawidlowo.

Pozdrawiam
mantic
Cytat(wassago @ 5.09.2003, 09:59:53 ) *
probowalem na wiele sposobow i jedyny ktory dzialal to "x:small_font.ttf" - ale to wiadomo oj domowy serv, a nasz problem tkwi w tym ze nie znamy absolute path do roota na serwie www.domena.pl...

Żeby nie używać pełnej ścieżki to musisz w php.ini zezwolić na otwieranie zewnętrznych źródeł:
allow_url_fopen = On
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.