Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] menu na różnych poziomach
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
szczurek
Witam, mam taki problem, kolega grafik zrobił miejsce na menu w pozycji

jedna pozycja w stosunku do drugiej jest wyżej i to im dalej w prawo tym wyżej.

Nie mam pomysłu jak to rozwiązać, poza zronieniem każdego linka niezależnym i pozycjonowanie go, ale to nie jest najlepszy pomysł.

moje menu składa się z trzech pozycji i ma taką strukturę:
  1. <div id="menu">
  2. <ul class="menu">
  3. <li class="menu pierwszy"><a href="#" title="">link</a></li>
  4. <li class="menu drugi"><a href="#" title="">link2</a></li>
  5. <li class="menu trzeci"><a href="#" title="">link3</a></li>
  6. </ul></div>

najczęściej menu robię jako listę.
mike
To daj ul jako duży blok pozycjonowany relatywnie lub absolutnie a elemnty li wypozycjonuj absolutnie względem niego.

Co widzisz złego w tym rozwiązaniu?
IMO jest najlepsze.
szczurek
hmm no w sumie pozycjonuję, grafika ma być slakowalna do pewnego rozmiaru.
Potrzeba jest taka żeby litery zmniejszały lub zwiększały się tak jak grafika.

podawanie wartości em, % nic nie daje. A kiedy ktoś mniejszy stronę zebyt duże litery wyjdą mu poza grafikę.
Fusin
Nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem... ale może spróbuj do każdego linku dodać id ;] i ustaw przez position ;] może się uda, spróbuj smile.gif
szczurek
Aktualnie mój problem polega na tym że
Tutaj w rozdzielczości 1024x768 wszystko wygląda dobrze(idealnie pozycję jeszcze ustawię). Jednak kiedy zaczynam zmniejszać stronę linki się nie przesuwają. nie mam pomysłu jak to rozwiązać żeby tak się działo chociaż do szerokości okna 800 px

plik css jest tutaj

Tak na żywo lepiej będzie widać o co mi chodzi.
Fusin
Heh, nawet w rozdzielczości 1024x768 super to to nie wygląda... nie wiem za bardzo jak Ci pomóc, idz na łatwizne i napisz do Erica Meyera ^^ A tak serio, to jeszcze pomyśle nad tym winksmiley.jpg
szczurek
Eric się na mnie obraził więc mi nie pomoże smile.gif Ja nad tym już jakiś czas myślę i coś nie za bardzo mi wychodzi.
s_w_ir
Rozumiem że obrazek sie zminejsza, zwiększa prawda? Więc tak samo zrób pozycjonowanie nie pixealmi a procentami a wtedy będzie się trzymać tego czego musi. Ode mnie BRAWO za plan skalowności. IMPRESSIVE.

edit: co do zmniejszania textu to poszukma, jak coś to wkleje.
szczurek
NO tak tylko tam jest dla bloku menu position:absolute;
W tym momencie nie mam relacji między blokiem a poszczególnymi linkami a pozycjonowanie względem całem jestony też się coś wali. Chodzi o to że nawet jak się przesuwa w lewo to do góry już jest lipa. Kombinowałem troche na procentach, zawsze staram się dawać relatywne jednostki.

Tak grafika jest skalowana.
s_w_ir
Daj jakiś okrojony kodzik plus tą grafike to się popróbuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.