Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AdvAJAX] Wiecej response?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Pucy
Zalozmy ze wykonuje jakies dzialanie na jakims skrypcie, on mi definiuje np. bledy w formularzu, czy jest mozliwosc wylapania wszystkich bledow jakie skrypt php stworzyl? Czy jedno jedyne i tlyko jedna mozliwosc odpowiedzi z php to echo "jedna jedyna wartosc nie wiecej";

Bo gdybym chcial np

echo "cos";
echo "cos2";
echo "cos3";

tylko problem polega na rozdzieleniu tych wartosci jako osobnych
mike
Przecież response nie musi iść tekstem.
Możesz sobie wysłać XML'a o takiej przykładowo konstrukcji:
  1. <errors>
  2.  <error>To jest jeden error</error>
  3.  <error>Bla bla bla</error>
  4.  <error>Jakaś tragedia się stała</error>
  5. </errors>

a potem tego XML'a sparsować i wydostać te wartości.

Możesz też response'a wysłać w formacie JSON, wtedy masz jeszcze prościej bo możesz przesłać gotową tablicę.
Pucy
Ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, mike_mech wybacz pytanka:) ale ja dzis zaczalem pisac, nie wiem walidacje formularza robie i wychodzi to mi sie podoba... To korzystajac z okazji zapytam o cos jeszcze:

Mianowicie, mozna zrobic tak ze jak mam advAJAX.assign() costam onInitialization onSucces... to moze zrobic wlasnie tak, ze w momencie zaladowania/zakonczenia/w przypadku bledu, wykona mi submita jakby nie robil tego za pomoca ajaxa? Do czego pieje... w momencie dostania bledu chcialbym pchnac skrypt (z przeladowaniem nawet) swoim tokiem by wyczaic bledy. ALe to pytanie jest poboczne, bo juz wiem jak przekazac bledy do ajaxa
mike
Na przykład:
Kod
advAJAX.submit( document.getElementById( 'identyfikatorFormularza' ), {
    onSuccess : function(obj) { alert(obj.responseText); },
    onError : function(obj) { document.getElementById( 'identyfikatorFormularza' ).submit(); }
});
Pucy
Hm, czyli standardowo, tlyko jak widze wiaze sie to defakto z dwoma zpaytaniami, jeden z poiziomu ajaxa a drugi normalny... no ale ok, wlasciwie oto mi chodzilo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.