Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najgłupsze pytanie o advajax (advajax.submit)
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Koperfild
Może mnie wyśmiejecie, może mnie zabanujecie, ale nie mam już siły. Mam problem tak banalny i nie moge nigdzie znaleźć odpowiedzi na niego... sad.gif

Chodzi o to że nie umiem za pomocą adv ajax 1.1 wysłać danych za pomocą <form> czy może mi ktoś powiedzieć co trzeba napisać żeby przy czymś takim:

1. <form action="cośtam.php" method="post">
  2. <input name="dane">
  3. <input type="submit">
  4. </form>

Po naciśnięciu przycisku "wyślij" dane były wysyłane pod adres wpisany w pole action i była odbierana wiadomość którą wygeneruje tamta strona?

Szukałem odpowiedzi przez 3 godziny więc prosze mi nie pisać poszukaj tyle razy o tym było. Bo niby to jest ładnie opisane ale jak chce to zrobić to nie działa... dry.gif
artur81
poczytaj o metodzie assign
Koperfild
Cytat
poczytaj o metodzie assign

Czytałem 10 razy i nadal nie moge załapać... Ma być wpisana jakaś akcja (onsubmit czy coś) w <form>? czy jak?...
bim2
<form id="form" method="post> itd.
advAjax[...]getElementById('form')[...] kapisz? O assign poczytasz i zrozumiesz
Skobi
tu masz link z przykładami + .zip z kodem zrodlowym

http://www.skora1.nazwa.pl/work/ajax/
http://www.skora1.nazwa.pl/work/ajax/ajax.zip
Koperfild
Ok załapałem już dzięki wam bardzo smile.gif

Mam jeszcze jedno ważne pytanie. Potrzebuje zrobić z zastosowaniem ajaxa to co powyżej z tym że takich samych funkcji o identycznym id będzie dużo (ponad 300) czy to znaczy że każdemu polu <form> musze przypisywać różny id i pisać oddzielną funkcje javascript z assign dla niego, czy moge jakoś zrobić jedną funkcje uniwersalnie dla nich wszystkich? Bo jakbym chciał dla każdego oddzielnie to źródło ma ponad tysiąc linii czyli z deka dużo :/ a przecież te funkcje są takie same tylko zaadresowane do innego pola...

Wie ktoś może jak to napisać?
Skobi
dalem Ci linka do zrodel, trzeba to sciagnac i rozpakowac,
a wszystko stanie sie jasne. Tam ten problem jest rozwiazany
Koperfild
Niestety niezbyt widze to rozwiązanie, jakbyś mógł mi wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić to byłbym Ci wdzięczny, bo godzina kombinowania niestety nie przyniosła efektu...
AlekM
Witam!
Czy w advajax'ie da się zrobić podobne "okienka" jak na KLIK! ?
(Chodzi mi o to okienko, które zawiera w sobie obrazek okna)

Jeżeli takiego czegoś nie da się zrobić w AJAXie to w jakim języku? W asp?

Jeżeli uważacie to pytanie za strasznie głupie to nie odpisujcie.
Jednak było by mi miło gdyby ktoś odpowiedział na moje pytanie

Pozdrawiam,
Alek
yaro
No więc: ajax nie jest żadnym językiem.
Do tego linka co podałeś:
To do takiego czegoś można wykorzystać ajaxa ale to zależy od potrzeb.
Do poruszania, chowania i ogółnie manipulowaniem obiktami służy w tym przpadku javascript.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.