Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: od poczatku :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
XoSiDoX
Nie dawno zachcialo mi sie stronki www gdzie moge sobie moja grafike wstawic i pare rzeczy gdy jest potrzeba.
No ale jak juz stronka to moglaby byc z lekka porzadna (na czasie) w zwiazku ze znam tylko standardowy HTML smile.gif skrypty php sobie sciagnolem. troche w nich pozmieniac umiem (chyba) jak by co.

sytuacja: stronka na dysku (jeszcze) format HTML *.html

1.jest mozliwosc "odpalenia" php lokalnie? tzn. gdy wrzucam "cos/odnosnik/skrot" do mojego skryptu nic sie nie dzieje. ewentualnie FireFox spyta sie "czy zapisac plik xxx.php" a ja chcial bym robic/modyfikowac skrypt i od razu podgladac wyniki

2.Co to jest CHMOD to juz czytalem i z lekka rozumiem (rozumiem to jako numerek gupy i ich prawa np. Admini/Moderatorzy itp) Ale gdzie go wstawic i jak i ocb? np mam instrukcje przy skrypcie "Upload everything to your site and CHMOD dataflood.db to 777"czyli co? to musi byc kod z wpisem ze ten skrypt ma CHMOD 777? Jak to powinno wykladac? (przykladowo)

3. No i w sumie pytanie ktore powinno byc na 1 miejscu. Moge wstawiac php do strony ktora jest zapisana jako *.html i jest napisana w 90% w HTML? a jak musze zapisac ja jako php(co prawdopodobnie nic nie zepsuje) to czy dany serwis bedzie widzial ja jako strone pierwsza? (tak jak jest index.html tak index.php sie rozni?)

chyba wszystko smile.gif ewentualnie mozna przeniesc do dzialu "przedszkole" smile.gif

nie wszystko smile.gif mialem spytac
czy wasze forum/skrypt "Invision Power Board" jest tak jak by freeware? czy musze miec jakas licencje na jego uzywanie? bo moze w przyszlosci tez forum zaloze.

4.i w sumie jeszcze jedno. oprocz obslugi php serwer musi miec jeszcze cos? np to MySQL? wiem ze to baza danych ale wtedy jaka musi miec mniejwiecej pojemnosc na takie forum itp?

jak by co to wszystko robie w Dreamwaver'ze 8. ale nie znam go w 100% w sumie to tylko kozystam z podstaw smile.gif
dr_bonzo
- Przenosze na przedszkole
- takich tematow bylo wiele, poszukaj (nie chcemi sie kolejny raz pisac tego samego)
- dorwij tutoriale a jeszcze lepiej dobra ksiazke

Troche konkretow
1. da sie, zainstaluj serwer www z php -> na phpedii i forum masz tutoriale
3b. nie nie jest freeware, ale sa dostepne darmopweskrypty forum (phpBB, punBB itd.)
uli
Ad 1. Polecam WebServ w wersji 1.3 (dla ciebie wystarczy instalacja dla początkujących - czyli php 4.4.1 i MySql)

Ad 2. CHMOD to prawa dostępu w Linuksie i Unixie ( http://pl2.php.net/chmod ). W skrócie np. prawo do modyfikacji pliku przez przeglądarkę - zapis formularza itp.

Ad 3. Tak możesz wstawić.

Ad 4. Nie serwer php nie musi posiadać MySQL'a, ale jak się szybko przekonasz baza danych to czysta przyjemność smile.gif

Polecam Tobie kurs php i MySQL'a -> Kurs php . Na początek powinien wystarczyć - poznasz zasady, instotę używania php.

Pozdrawiam
Uli
mike
Na forum jest 259 027 postów.
Zdajesz sobie sprawę ile razy przylatywał ktoś i pytał o wszystko od początku? Dużo.

Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdziesz tutaj: forum.php.pl :: Wyszukiwarka

I zacznij czytanie forum od zapoznania się na poważnie z Regulaminem.
Tytuł tego wątku nie jest zgodny ani z Regulaminem, ani z zasadami pisania na forum Przedszkole.

Jak w piosence: ... ale to już było ... dlatego
zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.