No ale jak juz stronka to moglaby byc z lekka porzadna (na czasie) w zwiazku ze znam tylko standardowy HTML

sytuacja: stronka na dysku (jeszcze) format HTML *.html
1.jest mozliwosc "odpalenia" php lokalnie? tzn. gdy wrzucam "cos/odnosnik/skrot" do mojego skryptu nic sie nie dzieje. ewentualnie FireFox spyta sie "czy zapisac plik xxx.php" a ja chcial bym robic/modyfikowac skrypt i od razu podgladac wyniki
2.Co to jest CHMOD to juz czytalem i z lekka rozumiem (rozumiem to jako numerek gupy i ich prawa np. Admini/Moderatorzy itp) Ale gdzie go wstawic i jak i ocb? np mam instrukcje przy skrypcie "Upload everything to your site and CHMOD dataflood.db to 777"czyli co? to musi byc kod z wpisem ze ten skrypt ma CHMOD 777? Jak to powinno wykladac? (przykladowo)
3. No i w sumie pytanie ktore powinno byc na 1 miejscu. Moge wstawiac php do strony ktora jest zapisana jako *.html i jest napisana w 90% w HTML? a jak musze zapisac ja jako php(co prawdopodobnie nic nie zepsuje) to czy dany serwis bedzie widzial ja jako strone pierwsza? (tak jak jest index.html tak index.php sie rozni?)
chyba wszystko

nie wszystko

czy wasze forum/skrypt "Invision Power Board" jest tak jak by freeware? czy musze miec jakas licencje na jego uzywanie? bo moze w przyszlosci tez forum zaloze.
4.i w sumie jeszcze jedno. oprocz obslugi php serwer musi miec jeszcze cos? np to MySQL? wiem ze to baza danych ale wtedy jaka musi miec mniejwiecej pojemnosc na takie forum itp?
jak by co to wszystko robie w Dreamwaver'ze 8. ale nie znam go w 100% w sumie to tylko kozystam z podstaw