Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System do nauki SQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Radarek
Witam!

Jako projekt na studiach będę tworzyć system do nauki języka SQL. Podstawowe założenia:
-nie tworzyć systemu typu quiz
-system powinien umożliwiać naukę języka SQL poprzez ćwiczenia na zapytaniach (select, update etc.)
-możliwość definiowania nowych zadań
-podczepiania pod zadania różnych schematów baz danych, danych
-obsługa wielu baz danych (minimum MsSQL Server, Oracle, Postqres, Mysql, DB2) - nie do końca wiem o co tutaj chodziło prowadzącemu, wydaje mi się, że chodzi o zastosowanie abstraktu bazy, ale nie jestem pewien winksmiley.jpg

Typowe zadanie mogłoby wyglądać tak:
[Rysunek ze schematem bazy (tabeli)]

Wyświetl wszystkie rekordy spełniające warunek.

Inna wariacja:

Użyj podzapytania zamiast join.

Technologia raczej webowa.

Z systemów które istnieją znalazłem coś takiego:
http://www.sql-ex.ru/
http://sqlzoo.net/
Przyznaję bez bicia - nie miałem czasu przejrzeć je dokładnie.

Prośba do Was. Jeśli macie jakieś pomysły, coś co może być ciekawe, innowacyjne to podzielcie się smile.gif. Będę wdzięczny za każdą sugestię.
kossa
Cytat
-obsługa wielu baz danych (minimum MsSQL Server, Oracle, Postqres, Mysql, DB2) - nie do końca wiem o co tutaj chodziło prowadzącemu, wydaje mi się, że chodzi o zastosowanie abstraktu bazy, ale nie jestem pewien

tu proponuję bibliotekę adodb - poszukaj na google

Łukasz
Radarek
Cytat(kossa @ 15.10.2006, 12:54:15 ) *
tu proponuję bibliotekę adodb - poszukaj na google

Łukasz

To jest akurat najmniejszy problem smile.gif. Bardziej będę wdzięczny za pomysły dotyczące samych rodzajów zadań. Ale dziękuję za sugestię.
sf
Wystarczy przejrzeć archiwum pl.comp.bazy-danych. Jest tam dostateczna ilość ciekawych przykładów i rozwiązań.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.