Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy da sie zrobic takie cos w php - osiagniecie pewnej skladni
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michał Raczko
Witam,

zaczne od tego co chcialbym osiagnac:

Jako wynik chce miec dwa ciagi znakow. Pierwszy ma miec w sumie 70 znakow, drugi 69 znakow.

Format pierwszego ciagu to: "AAAAAAA__B__C_D_EE_FFFFFF_GG_HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH"

Natomiast format drugiego to: "AAAAAAA GG HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH B C D FFFFFF EE X"

Wszystkie dane oprocz danych oznaczonych literka "H" beda zajmowaly zawsze tyle znakow ile jest literek (np. dla A jest to 7 znakow, dla B - 2 znaki itd.). Natomiast zamiast literek H bedzie wpisana nazwa, ktora moze miec mniej znakow (reszta ma byc automatycznie uzupelniana przez skrypt do osiagniecia wymaganej dlugosci ciagow - w przypadku pierwszego ciagu podkresleniami do w sumie 70 znakow, a w przypadku drugiego ciagu spacjami do w sumie 69 znakow).

Chcialbym miec formularz w ktory bede wpisywal dane, co skrypt ma wstawic zamiast poszczegolnych literek. Pozniej naciskam button np. "Wykonaj" i jako wynik otrzymuje te dwa ciagi znakow.

Czy takie cos da sie wykonac w php? Jesli tak to prosze o kilka wskazowek. Od razu chcialbym zastrzec, ze nie jestem leniem i nie chce zeby ktos napisal dla mnie taki skrypt smile.gif Chce to zrobic sam, tylko nie wiem od czego zaczac. Nie znam php. Wypozyczylem ksiazke, ale chcialbym prosic chociaz o jakies wskazowki gdzie szukac (w jakim dziale, jakie funkcje beda potrzebne - przynajmniej z grubsza).

Pozdrawiam,
Michal
Michał Raczko
Przeczytalem i wydaje mi sie, ze nie o to dokadnie mi chodzi. Chcialbym miec formularz podobny do takiego jaki sie wypelnia rejestrujac sie na forach internetowych, tylko zamiast pol imie, nazwisko itd. bylyby pola A, B, C itd. Chcialbym zeby w kazde z tych pol mozna bylo wpisac maksymalnie tyle znakow ile podaje wzor skladni. Jesli wpisze mniej znakow, to skrypt automatycznie uzupelni brakujaca ilosc znakow tak, zeby wynikowy ciag mial 70 lub 69 znakow (w zaleznosci od ciagu).
phpion
  1. <?php
  2. $wymagana_liczba_znakow = 20;
  3. $wpisany_ciag = 'phpion';
  4.  
  5. echo $wpisany_ciag.str_repeat('_', $wymagana_liczba_znakow-$wpisany_ciag);
  6. ?>

Moze cos takiego?

---
Proszę korzystać z tagów bbCode, przy umieszczaniu kodów żródłowych.
Tym razem Ci poprawiłem.
~mike_mech
uli
Do posta powyżej dodam funkcje explode() i implode() za pomocą których podzielisz i połączysz Twoj ciąg (bo jak rozumiem pola A, B, X, H itp. mają mieć stałą szerokość).
siemakuba
Cytat
skrypt automatycznie uzupelni brakujaca ilosc znakow tak, zeby wynikowy ciag mial 70 lub 69 znakow
Do osiągnięcia tego potrzebujesz funkcji str_pad" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
  1. <?php
  2. $string = 'niezbyt dlugi wpisany string';
  3. $string = str_pad($string,70,'A', STR_PAD_RIGHT);
  4. var_dump($string);
  5. ?>

wynik:
Kod
string(70) "niezbyt dlugi wpisany stringAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA"

Nie wiem czy to wszystko co chcesz osiągnąć bo przyznam, że reszty twojego posta nie rozumiem... :)

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.