Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolorowanie w JS przychodzacych rezerwacji w ostatnich 24h
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gabcio
Witam

Mam takie pytanie bo wiem z tego, ze to tylko w javiescript mozna zrobic a mianowicie chodzi mi o to, ze:
Mam skrypt w php ktory mi pokazuje wszystkie rezerwacje.

A potrzebuje cos takiego, ze bedzie mi kolorowal na czerwono rezerwacje ktore wejda w dniu bierzacym przez 24h po uplywie zmieni kolor na czarny.
I tak wkolko.

Wie ktos jak to zrobic?
mls
Nie bardzo rozumiem sensu takiego rozwiązania w JS. Jeśli dane otrzymujesz ze skryptu php, to równie dobrze przez PHPa możesz wysyłać odpowiednio "pokolorowane" dane...
Z czego pobierane są informacje o rezerwacjach? Z bazy danych? Może pokaż jakiś fragment kodu...
uli
Jak masz dane z bazy SQL - to jest to do zrobienia prościutko w php. smile.gif

Pokaz kod który odpowiada za wyświetlanie rezerwacji smile.gif
gabcio
  1. <?php
  2. require_once('includes/test.inc.php');
  3. $dzisiaj = getdate();
  4. $miesiac = $dzisiaj['month'];
  5. $dzien  = $dzisiaj['mday'];
  6. $rok  = $dzisiaj['year']; 
  7. $czas = date("H:i");
  8.  
  9.  
  10. $brak="none";
  11. echo '<form action="szukaj.php" method="POST">';
  12. echo '<center><a href="stare.php" type="button">Pokaz Wszystkie</a></center><center><a href="ceny.php" type="button">Pokaz tylko ceny</a></center><input name="szukaj" size="26" value="Wpisz imie lub nazwisko" maxlength="45"><input type="submit" name="cmd" value="Szukaj"/></form>';
  13. $wynik = $Sql->Query('SELECT * FROM fh_formdata where `cena`="'.$brak.'"');
  14. $rekord=mysql_fetch_assoc($wynik);
  15. echo '<center><table border=1></center>';
  16. echo '<th>ID</th><th>Imie i Nazwisko</th><th>Telefon</th><th>Email</th><th>Kraj</th><th>Ile osob</th><th>Dzieci</th><th>Zwierze</th><th>Od kiedy</th><th>Do kiedy</th><th>Dzien</th><th>Miesiac</th><th>Rok</th><th>Godzina</th><th>Kod</th><th>Cena</th><th>Umowy</th><th>Dodaj Cene</th><th>Numer Umowy</th><th>Dodaj Tresc</th>';
  17. while ($rekord=mysql_fetch_assoc($wynik))
  18. {
  19. echo '<tr><td><font color="red">'.$rekord['id'].'</font></td><td>'.$rekord['info_name'].'</td><td>'.$rekord['info_telephone'].'</td><td>'.$rekord['info_email'].'</td><td>'.$rekord['info_country'].'</td><td>'.$rekord['person'].'</td><td>'.$rekord['children'].'</td><td>'.$rekord['animal'].'</td><td>'.$rekord['begin'].'</td><td>'.$rekord['end'].'</td><td>'.$rekord['dzien'].'</td><td>'.$rekord['miesiac'].'</td><td>'.$rekord['rok'].'</td><td>'.$rekord['godzina'].'</td><td>'.$rekord['kod'].'</td><td>'.$rekord['cena'].'</td><td>'.$rekord['umowa'].'</td>
  20. <center><form action="cena.php" method=post>';
  21. echo '<input type="hidden" name="email" value="'.$rekord['info_email'].'"/>';
  22. echo '<input type="hidden" name="godzina" value="'.$rekord['godzina'].'"/>';
  23. echo '<td><input name="cena" size="1" maxlength="45"><input type="submit" name="cmd" value="Dodaj cene"/></td>';
  24. echo '</form>';
  25. echo '<form action="umowdodaj.php" method=post>';
  26. echo '<input type="hidden" name="email" value="'.$rekord['info_email'].'"/>';
  27. echo '<input type="hidden" name="godzina" value="'.$rekord['godzina'].'"/>';
  28. echo '<td><input name="umowa" size="1" maxlength="45"><input type="submit" name="cmd" value="Dodaj Umowe"/></td>';
  29. echo '</form>';
  30. echo '<form action="dodajtresc.php" method=post>';
  31. echo '<input type="hidden" name="email" value="'.$rekord['info_email'].'"/>';
  32. echo '<input type="hidden" name="godzina" value="'.$rekord['godzina'].'"/>';
  33. echo '<input type="hidden" name="kod" value="'.$rekord['kod'].'"/>';
  34. echo '<td><input type="submit" name="cmd" value="Dodaj Tresc"/></td>';
  35. echo '</form>';
  36.  
  37. }
  38. echo '</table>';
  39.  
  40. ?>
php programmer
Cytat
bo wiem z tego, ze to tylko w javiescript mozna zrobic

Widocznie masz złe źródło informacji,
po pierwsze można zrobić to w php,
po drugie bardziej sensowne, latwiejsze i naturalne
jest zrobienie tego w php a nie w JS
gabcio
To juz wiem, ze w php, ale jak

o to chodzi.
jastu
Wygląd każdeg z wierszy powinnien być defioniowany przez css , i po założeniu warunku sprawdzającego datę odpowiednio zmieniasz styl dla wiersza wyświetlając nazwę stylu.
uli
Wywal z kodu dane do LOGOWANIA do serwera chłopie!!!

Nie pokazuj ich na forum!!
gabcio
To jest stare i nie prawdzie do tego jest test.inc.php ;P

Jakos inaxzej niz CCS ?
uli
Tak - prosciej.

Dodajesz do struktury rekordu datę i godzinę złożenia rejestracji.
Przy odczytywaniu porównujesz z aktualną datą i godziną.

Potem już prosty warunek if.

Wiesz jak, czy Ci to rozpisać?
gabcio
Wiem.. ale ja mam inna wizje ty masz zapewne tez inna wizje

napisz Swoja moze bedzie lepsza twoja wtedy ja uzuje.
Amorph
Sprawdzasz czy data i godzina z tabeli jest mniejsza lub wieksza niz 24h, i w zaleznosci jaki wynik tak kolorujesz...
Jakie inne wizje questionmark.gif?
gabcio
Jestes ze szczecina?
uli
Jak wpadłeś na to że Amorph jest ze Szczecina?

Błędne myślenie - on tylko do każdego swojego kodu dołącza szczecin co widac -> include('root/europe/poland/szczecin.php');

@Amorph DOWN:

Widocznie coś wnosi nowatorskiego biggrin.gif
Amorph
A to zmienia coś w zasadzie kodowania ?
gabcio
O matko... :|

Mam ciekawa oferte pracy dla ludzi ktorzy mieszkaja w Szczecinie smile.gif
Amorph
Może w gamelionie !??!?! heheh
gabcio
Mnie to wcale nie smieszy..
Amorph
Pracuje w innej firmie Fabryka
gabcio
Prawde mowiac to nawet nie wiedzialem o tym smile.gif
erix
offtopic.gif
IMHO mało kogo interesują Wasze przekomarzanki.

@gabcio:
Za pomocą mktime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual utwórz datę konkretnej rezerwacji. Powiedzmy, że będzie to w $czas:

1. <?php
  2. $czas = mktime(/*.................*/);
  3. //jesli sprawdzasz, czy jest dzisiaj
  4. if(date('d')==date('d', $czas));{
  5. //
  6. }
  7.  
  8. //po uplywie 24h
  9. if(time()-$czas>86400){
  10. //
  11. }
  12. ?>

Chyba dobrze zrozumiałem.
gabcio
No ja myslalem, zeby to zrobic tak:

1. <?php
  2. $dzisiaj = getdate();
  3. $miesiac = $dzisiaj['month'];
  4. $dzien  = $dzisiaj['mday'];
  5. $rok  = $dzisiaj['year']; 
  6.  
  7. $wynik2 = $Sql->Query('SELECT * FROM fh_formdata');
  8. $rekord2=mysql_fetch_assoc($wynik2);
  9. $zew=$rekord2['dzien'];
  10.  
  11. $brak="none";
  12. $wynik = $Sql->Query('SELECT * FROM fh_formdata where `cena`="'.$brak.'"');
  13. $rekord=mysql_fetch_assoc($wynik);
  14. if($dzien==$zew) {
  15. echo '<center><table border=1></center>';
  16. echo '<th>ID</th><th>Imie i Nazwisko</th><th>Telefon</th><th>Email</th><th>Kraj</th><th>Ile osob</th><th>Dzieci</th><th>Zwierze</th><th>Od kiedy</th><th>Do kiedy</th><th>Dzien</th><th>Miesiac</th><th>Rok</th><th>Godzina</th><th>Kod</th><th>Cena</th><th>Umowy</th><th>Dodaj Cene</th><th>Numer Umowy</th><th>Dodaj Tresc</th>';
  17. while ($rekord=mysql_fetch_assoc($wynik))
  18. {
  19. echo '<tr><td><font color="red">'.$rekord['id'].'</font></td><td>'.$rekord['info_name'].'</td><td>'.$rekord['info_telephone'].'</td><td>'.$rekord['info_email'].'</td><td>'.$rekord['info_country'].'</td><td>'.$rekord['person'].'</td><td>'.$rekord['children'].'</td><td>'.$rekord['animal'].'</td><td>'.$rekord['begin'].'</td><td>'.$rekord['end'].'</td><td>'.$rekord['dzien'].'</td><td>'.$rekord['miesiac'].'</td><td>'.$rekord['rok'].'</td><td>'.$rekord['godzina'].'</td><td>'.$rekord['kod'].'</td><td>'.$rekord['cena'].'</td><td>'.$rekord['umowa'].'</td>';
  20. }else{
  21.  
  22. //To sano co wyzej tylko bez fonta czerownego..
  23. }
  24. }
  25. ?>

Tylko, ze on koloruje cala a nie nowy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.