Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generwoanie obrazków i przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Arkon
Witam.
Mam następujący problem.
Pliki graficzne trzymam w katalogu niedostepnym z http.
Na podstawie ID w php wybieram sobie obrazek ktory mam wczytac, sprawdzam uprawnienia (na podstawie otwartej sesji - musze sprawdzac ciacha przy kazdym otwarciu obrazka ;( ) i jesli tak to pokazuje obrazek.

Teraz gdy przegladam ta stronę mimo, że obrazki są już w pamięci podręcznej przeglądarka z uporem maniaka ponownie je ładuje. Czy można jakoś wymusić na niej żeby tego nie robiła? Ustawić np czas stworzenia pliku na jakiś konkretny zapisany w BD?
A może ktoś ma jakiś lepszy pomysł na zabezpieczenie plików graficznych na www?
Pozdrawiam
Arkon
marast78
nie ma 100% zabezpieczenia..najlepiej łączyć kilka możliwości jak blokowania prawego przycisku myszki, (ale są programy takie, które ściągną wszystkie pliki z serwera (sam taki mam)). Ja osobiście proponuję używać AJAXA i ustawiać grafike jako tło w stylach css wtedy nie widać żadnego adresu ani w podglądzie źródła strony ani w pasku adresu..a wtedy już naprawdę utrudnione będzie jego ściągnięcie..to zawsze coś.
Arkon
Tyle ze skoro mozna wczytac za pomoca ajaxa to mozna odczytac "recznie" co ajax wysyla.
Włąściwie pod względem bezpieczeństwa moja metoda jest ok. Tylko nie wiem co zrobić, żeby nie dogrywała przegladarka tego samego co chwile a korzystała z pamięci podręcznej..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.