ten link nadal nie odpowiada na moje pytanie... panowie jeszcze raz mam taka strukture jak powyzej i daje :
fieldset {
margin-top=20px;
}
i nie obchodzi mnie box model - nie obchodzi mnie czy ten margin bedzie na zewnatrz fieldsetu czy wewnatrz - on nie aplikuje sie do fieldsetu a do DIVA - odleglosc pomiedzy divem a fieldsetem jest 0. albo ja czegos nie kumam - bo moim zdaniem nie wazne czy margin jest na zewnatrz czy wewnatrz - ale powinien byc dopisany do fieldsetu - a nie jest !
Cytat(jarrod @ 31.10.2006, 21:18:30 )

Inne przeglądarki interpretują to inaczej. Padding jest liczony na zewnątrz elementu czyli element ma już 120px (bo lewa + prawa po 10px). Aby na ff nadal było 100 px musisz odjąć 20px z paddingu od szerokości i ustawić 80px.
no dobrze wiec mam div a w nim mam fieldset - fieldset ma powiedzmy 200 px + 20 margin top mamy 220 - wiec div (w ktorym umieszczony jest fieldset) powinien sie przedluzyc do 220 i pomiescic fieldset
tymczasem kiedy wrzuce do diva fieldset dodam mu margin top to div przesuwa sie w dół (i to jest poprawne gdybym divowi dawał margin - ale daje fieldsetowi !)