Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System statystyk
Forum PHP.pl > Forum > PHP
thornag
Witam

Chcemy zaoferowac naszym klientom osobne statystyki dla uslug ktore im swiadczymy, jest to proste zliczanie ilosci odtworzen pliku, czytania pliku rss, zgrania pliku do programu iTunes czy po prostu downloadu pliku, ilosci odwiedzin.

Powiedzmy ze klientow tych jest na teraz 10 ale ilosc ta mozna wzrosnac do 100. Potrzebne nam sa daty, wyszczegolnione do dni. Aktualnie mam to zrobione tak, ze zapisuje do bazy pierwszy timestamp danego dnia (wraz z id klienta) a pozniej az do konca dnia aktualizuje ten sam rekord czyli mamy tak

klient_id , downloads , itunes , rss , streams , timestamp

Jesli chodzi o innego klienta to sie tworzy osobny rekord, kolejnego dnia dodawane sa nowe rekordy. W ten sposob moge latwo generowac raporty itp itp.

Zastanawiam sie nad slusznoscia tego rozwiazania i czy mozna to rozwiazac inaczej. Czy ktos robil cos podobnego ? Jakis dobry pomysl rozplanowania bazy ? MOze plik dla kazdego klienta ?
jastu
Mam tak samo na forum własnoręcznie pisanym... też aktualizuję wiersze w bazie dla każdego usera albo tematu (np ostatnio czytany) oddzielnie .Próbowałeś podpatrzec jak to działa w innych aplikacjach ?
thornag
Wlasciwie po przejrzeniu innych aplikacji zliczajacych statystyki zdecydowalem sie na flat files, w ten sposob kazdy klient dostanie plik i ni bedzie problemu, plik mam zamiar generowac nowy co dzien/tydzien/miesiac jeszcze nie wiem jak szybko beda sie powiekszac, dostep do tych plikow bedzi erealizowany tylko raz w miesiacu do wygenerowania raportu wiec nie martwie sie o wielkosc i predkosc przeszukiwania. Co do forum to jednak troche inna aplikacja i raczej rozwiazanie z baza powinno wchodzic w gre.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.