Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wielolinijkowy tekst
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
W jaki sposób przekształcić taki tekst:

a
b
c
d
e

na taki:

a b c d e

A więc wielolinijkowy na jednolinijkowy, a zamiast ENTER wstawić spacje? Wiem, że może chodzić o znaki końca linii, ale to niewiele daje. Celem jest wstawienie tekstu do dymku OVERLIB, który się niestety nie wyświetla, gdy do zawartości dymka wstawić tekst wielolinijkowy.
nospor
http://pl.php.net/manual/pl/function.str-replace.php

znaki nowej lini: \n, \r\n, <br /> (w przeglądarce smile.gif )
lenczewski
  1. <?php
  2. ereg_replace("(rn|n|r)", " ", $_POST['tresc']));
  3. ?>

edit---
zresztą błyo gdzieś w wortalu
The Night Shadow
No więc nei bardzo rozumiem...

Zrobiłem tak. Ten tekst:

"Sny...

dźwięki ptasich treli dobiegające gdzieś z oddali, można sobie wyobrazic ich bajeczne kolory i radosć z jaką żyją dając siebie innym...zielona łąka, kilka ogromnych drzew, lekki powiew wiatru...

po czym spokojny powrót do realności...miekkość pościeli, zapach domu i ciepłe pomieszczenie..."

Jest dodawany do bazy przez zmienną z filtrowaniem: mysql_escape_string().

Następnie mam taki skrypt:

1. <?php
  2. $tresc_postu = ereg_replace("(rn|n|r)", " ", stripslashes($dane_komentarza['komentarz']));
  3. $tresc_postu = htmlspecialchars($tresc_postu);
  4. ?>

Tak spreparowana zmienna trafia do dymku OVERLIB, a ten niestety się nie wyświetla.
W momencie kiedy wcześniej podany teksty wygląda tak:

"Sny... dźwięki ptasich treli dobiegające gdzieś z oddali, można sobie wyobrazic ich bajeczne kolory i radosć z jaką żyją dając siebie innym...zielona łąka, kilka ogromnych drzew, lekki powiew wiatru... po czym spokojny powrót do realności...miekkość pościeli, zapach domu i ciepłe pomieszczenie..."

wyświetla się poprawnie... co z tym zrobić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.