Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload pliku do wielu katalogów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mikess
mam pytanko czy da sie jakos wrzucic jeden plik do wielu katalogów. Chodzi dokładnie o to ze zrobilem system wiadomości i podczas wysyłania wiadomości do wielu osob z zalacznikiem, załacznik jest wrzucany w katalog pierwszej osoby a reszta osob ma swoje katalogi z załacznikami puste. Zauwazyłem ze jest tak ze po przerzuceniu juz pliku od użytkownika na serwer formularz traci plik. Moje pytanie dotyczy tego skoro sie nie da tego zrobic jak opisalem powyżej czy są inne sposoby ? moze jakies kopiowanie tego pliku z katalogu do ktorego trefil do innych ? Odpowiedz nie musi być w formie kodu wystarczy tylko dobry pomysł winksmiley.jpg
dtb
bardzo zly pomsyl. utworz lepiej tabele gdzie masz liste zalacznikow i userow dla ktorych jest ten zalacznik. wszystkie zalaczniki trzymaj w jednym folderze (np o nazwie files). przyklad jak moze wygladac tabela:

id | user | zalacznik (nazwa pliku w katalogu files) | oryginalna nazwa
1 | ktos | 0000001.zip | archwiwum.zip
2 | inna osoba | 0000001.zip | archwiwum.zip

jest to proste, szybsze niz kopiowanie plikow i oszczedniejsze
mikess
tez o tym myslałem na początku tylko wtedy wrasta ryzyko ze pliki wrzucane beda mialy taka sama nazwe co juz znajdujace sie na serwerze a z tym bedzie sie wiazala zmiana nazwy plików, ale dzieki za rade winksmiley.jpg
dtb
no to ci mowilem aby zmienic nazwy pliku na jakis unikalny numer (np. 0000001.zip) a w tabeli przechowywac oryginalna nazwe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.