Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dex1987
Witam, zaczalem pisac mini wyszukiwarke i mam problem z kodowaniem, rozne strony maja rozne kodowania (iso, utf, win) i teraz mam problem jak to wszystko zapisac w bazie zeby pozniej wszystko sie dobrze wyswietlalo, jakie mam ustawic kodowanie w db i jaka metode porownywania napisow? Prosilbym rownierz o jakies wskazowki czy w pliku ktory odpowiedzialny jest za dodawanie rekordow ma byc ustawione <meta... charset=questionmark.gif?> czy tez mysql_query (SET NAMES questionmark.gif?). Mam pelen dostep do serwera wiec wgranie jakis langow, upgrate pma, czy bazy danych wchodzi w gre.

pozdrawiam
ciapek888
unicode teraz jest standardem (UTF-8)
Dex1987
wlasnie tak ustawilem, kodowanie w calym php myadmin jest ustawione na utf-8 metody porownywania napisow wszedzie sa na utf8_unicode_ci a jak skrypt dodaje do bazy nowe linki to ucuna np tytul, jak mam "dodaj stronę do katalogu" to on dodaje "dodaj stron" w skrypcie probowalem dodawac <meta ...charset=...> set names i dalej to samo :/
ciapek888
spróbuj utf_polish_ci
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.