Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + JS] cookie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
enigma
Witam
chciałbym sprawdzić skryptem czy ciastko zostało przyjęte
wiem że można tak:
  1. <?php
  2. setcookie('ciacho', 'ok', time()+3600);
  3. if (isset($_COOKIE['ciacho'])) .....
  4. ?>

ale to sprawdza dopiero po przeładowaniu strony
Czy da się sprawdzić tylko po jednym załadowaniu strony czy ciastko zostało przyjęte questionmark.gif
Pozdrawiam
mdco
Z tego co mi wiadomo to technicznie nie możliwe.
harold82
Witam! php dziala po stronie serwera, wiec bez przeladowania nie da rady smile.gif
Musisz pokombinowac w Javascripcie. Jest tam obiekt document.cookie i za pomoca tego napewno dasz rade to zrobic! Powodzenia!

Robisz tak:
Czy_Jest_Ciacho = document.cookie.indexOf(Nazwa_Ciacha);

a szczegoly: http://js.webhelp.pl/index.php?id=86&roz=js&ac=read

PS: Jak ktos Ci mowi, ze czegos nie da sie zrobic to go olej! smile.gif
Dandelion
A kiedy wylacze javascript to co ?
enigma
Cytat(Dandelion @ 21.11.2006, 15:11:40 ) *
A kiedy wylacze javascript to co ?
a kto wyłącza JavaScript tongue.gif

harold82 mam w takim razie pytanie, jak to zrobic zeby w zaleznosci od warunku w javie wywolac opdowiedni kod php

<script type="text/javascript">
document.cookie="ciacho=ok";
is_ciacho = document.cookie.indexOf(ciacho);
if(is_ciacho)
{
jakaś instrukcja php
}
else
{
jakaś instrukcja php
}
</script>

pozdrawiam smile.gif
Dandelion
Cytat
a kto wyłącza JavaScript

Wystarczy ze jedna osoba. Jezeli strona ma byc ogolnodostepna to nie mozna sobie tlumaczyc tego w ten sposob
enigma
Dandelion ee, to wkręt, teraz bez javy to nie ma po co "buszować" po necie, przeciez menu w javie, gry itd itp, więc w tym wypadku ten kto wyłącza ma problem, nie cofajmy się do epoki przedlodowcoewj tongue.gif

i ponawiam prośbe w sprawie skryptu, o którym mowa w poście 5 smile.gif
erix
Cytat
Dandelion ee, to wkręt, teraz bez javy to nie ma po co "buszować" po necie, przeciez menu w javie, gry

Sprecyzuj: Java czy JavaScript.

Cytat
więc w tym wypadku ten kto wyłącza ma problem, nie cofajmy się do epoki przedlodowcoewj

Ale masz podejście... Jest, wbrew pozorom, trochę osób, co wyłącza, choćby przez nachalne reklamy tongue.gif

Cytat
<script type="text/javascript">
document.cookie="ciacho=ok";
is_ciacho = document.cookie.indexOf(ciacho);
if(is_ciacho)
{
jakaś instrukcja php
}
else
{
jakaś instrukcja php
}
</script>

php jest wykonywane po stronie serwera, tak więc, jeśli umieściłbyś kod php w zaznaczonych miejscach, to dostałbyś sam wynik.

Chyba, że php generuje w tym przypadku kod JS, to wtedy OK.
harold82
Ja chyba nie rozumiem!!
Przeciez to czy jest ciacho czy nie mozesz sprawdzic w php i wygenerowac odpowiednai stronke do wyslania!
php dziala po stronie serwera, nie mozesz JS wkleic kodu php bo to bez sensu. Szybciej znajdziemy rozwiazanie jak dokladniej opiszesz co chcesz zrobic. W JS zrob tylko komunikat ewentualnie, ze nie mozna ciacha ustawic i tyle. Jesli strona ma byc generowana w zaleznosci od tego czy to ciacho jest czy nie to juz musi byc php.
Opisz dokladnie mi swoj problem (jak chcesz mozesz na priv) i cos wymyslimy!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.