Witam. Jestem tu nowy i mam pewien problem z konfiguracją MSDE ze starym programem wf-mag.
Odkopałem ostatnio płytke z tym oto programem wf-mag.
Instalacje przeprowadziłem wg. podanej na płycie instrukcji:
-MSDE 2000(w wersji 2000.85.1117.00 z 2004-08-03) dostępny był również MSDE 7.0 + SP. 3.
-Instalacja dodatkowych bibliotek do MSDE 2000.
-Ustawienia nazwy klienta.
-Instalacja programu WF-MAG.
Chcę używać programu na dwóch komputerach połączonych siecią. Na jedym ma być serwer, bazy danych i client a na drugim tylko client. 1 komputer nosi nazwę "SERVER", 2 nosi nazwę "CLIENT". Adresy IP są ustawione standartowo. 192.168.0.1/2.
Problemy z MSDE na pierwszym komputerze.
Na początku nic mi się nie chciało łączyć, MSDE było ustawione na TCP/IP port 1433. Bez żadnej konfiguracji program administrator wf-mag pisał "połączenie nie udało się...serwer sql nie istnieje lub odmówiono do niego dostępu" .używałem loginu 'sa' i hasło puste i ciągle to samo. Skonfigurowałem później źródła danych ODBC. wg. tutejszej instrukcji(ale nie do końca, ponieważ w punkcie gdzie podawałem login i hasło wyskakiwał mi ten sam błąd o braku możliwości dołączenia się do sieci mssql. dopiero po kliknięciu konfiguracja klienta i wzięciu "określ port dynamicznie", bądź wogóle zaznaczeniu wiele protokołów mogłem przejść do następnej strony i wtedy wszystko przebiegało zgodnie. Testowałem źródła danych i było OK.
Wtedy program administrator łączył się z serwerem sql i mogłem założyć nową bazę do programu wf-mag dla windows. Niestety łączył się tylko wtedy gdy na ekranie miałem te testowanie źródła danych, bo już jak wyłączyłem konfiguracje ODBC(oczywiście zapisała się). program znów nie chciał się połączyć. To jest do was pierwsza prośba o pomoc. czemu tak się dzieje że po skonfigurowaniu ODBC i restarcie kompa nie mogę poprostu się połączyć z serwerem z poziomu programu.
Potem zaczołem się bawić w CLICONFG.EXE po prawej stronie mam TCP/IP(port 1433) oraz "nazwane potoki". oraz z SVRNETCN.EXE, tam mam ustawione name pipes oraz TCP/IP(port 1433). też nic nie pomogło. Połączenie z programem było możliwe dopiero po ponownym testowaniu źródła danych:/ oczywiście MSSQL SERVER ma ciągle zieloną strzałke-czyli jest włączone.
Drugi problem to problem z drugim kompem. gdzie wogóle nie mogę się podłączyć z tym pierwszym komputerem, próbowałem ODBC konfigurować z serwerem "SERVER" i wyskakuje ciągle ten sam błąd-nie można się podłączyć itd. Teraz już nie pomagają nawet "określanie dynamiczne portu", ani wiele potokołów. Ciągle brak możliwości podłączenia się z tamtym serwerem. Z poziomu programu również nic. Ani z administrator wf-mag do serwera sql, ani z programu wf-mag do bazy danych utworzonej fartem na tamtym komputerze.
Dodam że program(na pierwszym komputerze) po utworzeniu bazy danych łączy się z tą bazą cały czas. i działa prawidłowo natomiast nie jest możliwe to z poziomu administratora który już chce łączyć się z MSDE. a z drugiego komputera nie jest nic możliwe.
Proszę ... pomóżcie mi prawidłowo skonfigurować te dwa komputery krok po kroku. Bo siedzę już 3 dobę nad tym, nad szukaniem rozwiązań w internecie itd. i nic mi nie chce wychodzić:/
pozdrawiam