Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Dołączanie plików z danego katalogu
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
bosh
Witam - mam taki problem:
chcę, aby w pliku index.php był skrypcik, ładujący mi dwie rzeczy:
lewe menu w zależności od parametru odczytywanego z adresu
oraz zawartość strony, także na podstawie param z adresu, nie wiem, jak to z\robić, by nie korzystać ze zmiennych globalnych, które jak wiem są niebezpieczne.
każda podstrona ma swój katalog, w którym jest plik.html z lewym menu i pliki html z główną treścią. Tych ostatnich to jest od jednego do kilku - główna strona podkatalogu ma taką samą nazwę jak katalog. Dla ułatwienia zrobiłem sobie w podkatalogach stroną z lewym menu jako lewa.html, a w głównym katalogu lewa_default.html, która ma być ładowana jak nie ma lewa.html w podkatalogu.

Chodzi z grubsza o coś takiego:

adres może mieć nazwę http://www.moja.pl/?kat=katalog1&lewa=...tona_z_katalog1

1 odczytaj adres i wybierz parametry (kat - nazwa katalogu)
2 jeśli jest w katalogu kat plik lewa.html to go załaduj, jeśli nie, top załaduj lewa_default.html z katalogu głównego
3 jeśli nie ma parametru kat2, to załaduj stronę o nazwie &kat z podkatalogu o nazwie &ka, a jeśli kat2 jest to załaduj stronę o nazwie wskazanej przez kat2 z katalogu wskazanego przez kat

Nie znam się na php, coś próbowałem, ale nie mam czasu i potrzeby poznawać tego języka, bo taka jest prawda. Chciałbym dodawać tylko gotowe komponenty na stronę robiona po przyjacielsku. Jak to będzie miało się rozwinąć, to i tak ktoś inny tym się zajmie.
Dziękuję za wszelką pomoc, na którą liczę - po prostu nie wiem jak taki skrypt napisać.
mike
Przenoszę z Przedszkola na Giełda ofert > Poszukuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.