Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Re-edycja formularza,zmiana danych sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kitachi
witam
Mam sobie formularz gdzie startuję sesję, przekazuję dane do pliku z skryptem (znów start sesji) w tym miejscu nieco obrabiam dane, wyświetlam wynik i pytam klienta czy jest ok, jeśli tak to kolejny plik i mail(), jeśli nie to powracam do formularza.
Tu zaczyna się problem, ponowne wpisanie (poprawienie) formularza nie zmienia danych sesji, czyli to co raz wpisałem do końca działania przeglądarki przekazywane jest do wysłania mail().
Sprawdzałem już session_destroy, session_write_close, session_unset.
Odpowiedz serwera, brak uprawnień.
Jak usunąć dane z sesji jeśli chcę je poprawić questionmark.gif
Pozdrawiam.

Ps.
Dla wnerwionych wszystko wiedzących, którzy widzieli takie pytania xxx razy, szukałem na forum i w manualach, nic mądrego nie zdziałałem dla tego tu pytam. Pamiętajcie wy też kiedyś wiedzieliście tyle co ja, bądzcie ludzmi (uczeń/student też człowiek).
mike
  1. <?php
  2.  
  3. session_start(); // start sesji
  4.  
  5. $_SESSION['zmienna'] = "wartość"; // zapis w sesji
  6. $_SESSION['zmienna'] = "inna wartość"; // zmiana wartości
  7.  
  8. unset($_SESSION['zmienna']); // usunięcie zmiennej z sesji
  9.  
  10. ?>

smile.gif
Cysiaczek
0. Wróżek brak!
1. Pokaż kod odpowiedzialny za decyzję o poprawianiu formularza
2. Pokaż kod odpowiedzialny za tworzenie zmiennych sesyjnych i aktualna ich próbę usuwania.
3. Podaj wersję php oraz status dyrektywy register_globals.

Pozdrawiam.
kitachi
Witam
Chcę totalnie wyczyścić całą zawartość pliku cooki sesji, jest on mi zbędny.
Tych zmiennych mam ponad setkę, specjalnie zostawiam zawartość formularza, aby nie przekazywać danych w te i nazat i nie pisać .... wielkiego kodu.
Co chcę osiągnąć :
Zostawiam sobie wypełniony formularz, otwieram nowe okno w którym wyswietlam co mam do przekazania, po akceptacji wysyłam potrzebne dane mail(), i zamykam dodatkowe okno.
Jeśli potrzebna re-edycja to chciałem :
Zresetować sesję, zamknąć dodatkowe okno, wracam do wypełnionego formularza.
Wszystko jest tak jak chcę poza brakiem re-edycji.
Formularz i jego obróbka jest banalna z tego najczęściej 75% danych bedzie pustych, dla tego Mike_mech chciałem uniknąć twego rozwiązania.
Nie da się tego załatwić radykalnie, tak jak powinno to zrobić session_destroy, session_write_close, session_unset questionmark.gif
Pozdrawiam.
Cysiaczek
jest taka możliwość, ale nie działa ze wszystkimi ustawieniami.
Problem z usunięciem jest żaden - iterujesz $_SESSION pętlą foreach() i usuwasz każdą zmienną. Jeśli chcesz to robić automatycznie, to napisz sobie funkcję i ja wywołuj.

Pozdrawiam.
kitachi
Witam
"You don't have permission to access on this server. 403 Forbidden."
Tylko tyle zwojowałem. Ma ktoś pomysła jak wykasować zmienne z sesji questionmark.gif Zmiana ich wartości mi nic nie da, będą się nadal wyświetlać (nowo nadane) zamiast tych z formularza. Potrzebuję zlikwidować zmienne.
Zamknięcie przeglądarki lub ręczne wywalenie ciacha załatwia problem, jak to zrobić skryptem questionmark.gif
Bez tego komunikatu z początku questionmark.gif
Pozdrawiam.
Cysiaczek
yhh? Pokaż skrypt, który generuje ten błąd.
kitachi
Witam
obszedłem problem. Dziękuje za dyskusję i zamykam temat.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.