Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obciążenie serwera wczasie skalowania obrazka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
doominic
Czy da się policzyć/zmierzyć jakie będzie obciążenie serwera wczasie skalowania obrazka. Chodzi mi o generowanie miniaturki z dużego zdjęcia-orginału. Wiem że lepiej było by gdyby "miniaturki" były już gotowe.
dr_bonzo
Wlaczasz 'top'a i uruchamiasz skrypt.
doominic
Tylko czy uzyskany wynik będzie na tyle wymierny że da się go porównać z obciążeniem które występuje na serwerze który będzie obsługiwał stronę questionmark.gif worriedsmiley.gif
borec
Cytat(doominic @ 12.12.2006, 14:22:49 ) *
Tylko czy uzyskany wynik będzie na tyle wymierny że da się go porównać z obciążeniem które występuje na serwerze który będzie obsługiwał stronę questionmark.gif worriedsmiley.gif

Zależnie od możliwości serwera wynik zawsze będzie inny. Jeśli do obróbki obrazków używasz biblioteki GD zapoznaj się z ImageMagick, AFAIK jest szybsze od GD.
dr_bonzo
Cytat
Tylko czy uzyskany wynik będzie na tyle wymierny że da się go porównać z obciążeniem które występuje na serwerze który będzie obsługiwał stronę questionmark.gif

Mierz na serwerze -- uwzglednisz obciazenie serwera przez innych uzytkownikow (ich skrypty).
doominic
Stronka ma być na serwerze host.sk. Zasadniczo nie chce "przesadzać" z ilością generowanych obrazków to ma być tylko małą galeria zdjęć, max 8 zdjęć na jednej stronie. Nie przewiduje zbyt dużej oglądalności. Chcę mieć pewność że ewnetulne obciązeni serwera nie będzie komuś przeszkadzać
legorek
Nie musisz za każdym razem generować miniaturki obrazka. Generuj raz a potem zapisz na dysk i otwieraj z dysku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.