Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalacja - ścieżka do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dgaleza
Witam,
Pracuję właśnie nad programem, który w swojej budowie posiada obsługę baz danych MySQL. By skrypty mogły korzystać z bazy danych muszą posiadać do niej ścieżkę. Jednak jak mają ją znać, jeśli właściciel programu będzie miał bazę danych o innej nazwie, a jego nazwa użytkownika będzie odbiegać od założeń w programie?questionmark.gif
Tworzenie baz danych i kolum w tabelach nie sprawi mi problemu. Jednynie sposób zapisu ścieżki.
dr_bonzo
Konfiguracja programu? Slyszales o czyms takim?
w najprostrzej postaci: config.php
  1. <?php
  2. $nazwa_bazy = "moja_baza";
  3. $user = "userek"
  4. ...
  5. ?>

includujesz przy laczeniu sie z baza i wykorzystujesz te parametry,
dgaleza
Rozumiem, że podczas instalacji, trzeba ten plik zdalnie edytować, tzn. przez php??
fiszol
jak to zdalnie edytować przez php?

masz dajmy na to plik install.php a w nim formularz do wypełnienia który między innymi wymaga informacji nt. bazy danych - użytkownik wypełnia ten formularz, ty odbierasz zmienne i zapisujesz je do pliku conf.php...

później na początku swojego skryptu (dajmy na to że wszystko rozgrywa się w index.php) includujesz sobie conf.php
dgaleza
No więc jak mówiłem, trzeba zapisać do pliku conf.php, a tą czynność wykonujemy w programie instalacyjnym.
cadavre
Tak. A jak inaczej to sobie wyobrażasz? Tworzysz chociażby prosty formularz, który podczas instalacji aplikacji na serwerze klienta ten uruchamia i uzupełnia - bez Twojej ingerencji.
fiszol
Plik install.php i config.php będą przecież na tym samym serwerze, tutaj nie ma miejsca na żadną zdalną edycję

Nie wyedytujesz za pomocą php pliku który jest na serwerze A za pomocą skryptu będącego na serwerze B.

Polecam poniższy temat:
Temat: Kursy dla poczatkujacych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.