Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: a link nie działa w FF a smiga w IE
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
ikem
Witam
Mój problem polega na tym że menu które składa się z prostych linków jest opisane CSS (deklarowanym w nagłówku) i nie wyświetla się prawidłowo w FF. Zależy mi na tym żeby linki był czarne i bez podkreślenia ( tak samo jeżeli był już odwiedzone) natomiast w momencie kiedy się nad nimi przejedzie kursorem albo są aktywne żeby był białe i podkreślone. w IE działa to idealnie natomiast FF nie interpretuje tylko fragmentu związanego z aktywnym linkiem (gdy się nad nim przejedzie kursorem to kolory się zmieniają zgodnie z założeniem).
Tak wygląda mój CSS który wklejam w head:
Kod:
  1. <style type="text/css">
  2. a:link, a:visited
  3. {
  4. color: black;
  5. text-decoration: none;
  6. cursor: hand;
  7.  
  8. font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
  9. }
  10. a:hover
  11. {
  12. color: white;
  13. text-decoration: underline;
  14. cursor: hand;
  15.  
  16. font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
  17. }
  18. a:active
  19. {
  20. color: white;
  21. text-decoration: underline;
  22. cursor: hand;
  23.  
  24. font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
  25. }
  26.  
  27.  

Natomiast menu wygląda tak:
Kod:
  1. <TABLE BORDER="0" CELLSPACING="10" CELLPADDING="5">
  2. <TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="glowna.htm" target="srodek">O FIRMIE</a></B></td></TR>
  3. <TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="zakres_uslug.htm" target="srodek">ZAKRES USŁUG</a></B></td></TR>
  4. <TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="przykladowe_prace.htm" target="srodek">PRZYKŁADOWE PRACE</a></B></td></TR>
  5. <TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="formularz.htm" target="srodek">ZAPYTANIE O CENĘ</a></B></TD></TR>
  6. <TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="zaufali_nam.htm" target="srodek">ZAUFALI NAM</a></B></TD></TR>
  7. <TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top" ><B><a href="referencje.htm" target="srodek">REFERENCJE</a></B></TD></TR>
  8. <TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top" ><B><a href="ftp.htm" target="srodek">FTP</a></B></TD></TR>
  9. <TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top" ><B><a href="kontakt.htm" target="srodek">KONTAKT</a></B></TD></TR>
  10.  

Nie wiem czy to ma znaczenie że linki są wewnątrz tabeli czy co? Strona naprawdę idealnie tzn zgodnie z założeniem wyświetla się w IE ale nie wiem co zrobić żeby tak samo wyświetlała się w FF i Operze

Bardzo proszę o pomoc!
WereWolf
nie jestem pewien, ale spróbuj dodać deklarację dla samego a { .... }, to raz...
a dwa, możliwe, że to wina tabeli, w takim przypadku spróbuj dodać deklaracje np. dla "td a { ... }" itd.
ikem
niestety nie pomogło. Zastanawiam się czy problem nie leży gdzieś w interpretacji znacznika "active" wydaje mi się, że mozilla może interpretować "active" jako moment naciskania a nie jako aktywność linku w momencie kiedy jest odnośnikiem do iframe. I może ta subtelna różnica powoduje cały problem?
Co wy na to? dry.gif
batman
Jeśli chcesz by to działało w FF, musisz zamienić pseudklasę link na focus. Jest jedno ale. Działa w FF, a nie w IE
gekon
Nie ma czegoś takiego jak "cursor: hand;" (jest za to pointer, ale dla odnośników jest on domyślny). Skoro chcesz żeby hover i active wyglądały tak samo to po co je rozdzielasz? I jeżeli mają wygladać inaczej niż normalny stan to wystarczy napisać tylko rożnicę:
  1. <style type="text/css">
  2. a:link, a:visited{
  3. color: black;
  4. text-decoration: none;
  5. font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
  6. }
  7. a:hover,a:active{
  8. color: white;
  9. text-decoration: underline;
  10. }

PS: a tak w ogóle to menu powinno być listą...
batman
@gekon

Jest takie coś jak cursor:hand; - w IE. To, że nie ma tego w specyfikacji, nie znaczy, że nie można tego używać. Owszem, należy trzymać się specyfikacji, ale jeśli piszesz kod pod konkretną przeglądarkę, to używasz tego, co pod nią działa.

A co do menu. Nie musi być listą. Jeśli wygodniej jest je zapisać w postaci tabeli, to niech tak zostanie.
gekon
@batman: Miałem coś odpisać, ale ręce mi opadły... EOT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.