Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] linkowanie ...jak? (bylo: az mi wstyd)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bagietka
Nie jestem programista i strony www robie glownie dla zabawy z grafika ale strona musi miec jakis naped a html to juz powoli historia.

robiac strony uzywam takiego kodu:

1. <? if(!isset($page)) $page="home"; 
  2. if(!file_exists($page.".php")) 
  3. { echo "<br><b>Sorry, this page can not be found or is in construction.<br><br>"} else { include_once $page.".php";}?>

ktory wklejam do index.php dzieki czemu podstrony (z tego samego katalogu co index) linkowane tak: index.php?page=strona

otwieraja mi sie w tym samym oknie w szkielecie index.php ale... ?
jak zrobic aby strony z innego katalogu na serwerze tez sie otwieraly w index'ie?

Tak jak mowilem jestem grafikiem nie programista i licze na pomoc, z gory dzieki

Bagietka
nospor
Cytat
az mi wstyd

blinksmiley.gif nie bierz tego do siebie co ci teraz napisze: a co nas to obchodzi?
tytul ma odzwierciedlac problem jaki masz, a nie stan Twojego samopoczucia czy czegos tam.

1) popraw tytul na mowiacy cos o tresci problemu
2) zastosuj sie do zasad forum przedszkole i poprzedź tytul wlasciwym znacznikiem
Wieviór
Sposób, którego używasz nie jest bezpieczny.

Zrób sobie coś takiego:

1. <?
  2. $strona = $_GET['page'];
  3. switch ($strona)
  4. {
  5. case strona: { include 'strona.php'; }
  6. case strona_w_katalogu: { include 'katalog/strona.php'; }
  7. case 0: { include 'home.php'; }
  8. }
  9. ?>
bagietka
Cytat
blinksmiley.gif nie bierz tego do siebie co ci teraz napisze: a co nas to obchodzi?
tytul ma odzwierciedlac problem jaki masz, a nie stan Twojego samopoczucia czy czegos tam.

1) popraw tytul na mowiacy cos o tresci problemu
2) zastosuj sie do zasad forum przedszkole i poprzedź tytul wlasciwym znacznikiem

blinksmiley.gif nie ma sie co goraczkowac swieta ida winksmiley.jpg
temat poprawiony zgodnie z wytycznymi

ciao

Cytat(Wieviór @ 16.12.2006, 19:17:47 ) *
Sposób, którego używasz nie jest bezpieczny.

Ok a mozesz mi wyjasnic na czym polega zagrozenie i jak poprawic moj kod bo jak czytam Twoja opcje to wydaje mi sie, ze nie zadziala linkowanie stron dokladnie tak jak mialo to miejsce w przypadku 'mojej' wersji czyli, ze kazda linkowana strona czy to z menu czy linkowana w texcie bedzie sie otwierala we wskazanym miejscu wewnatrz strony index.php, a dokladnie o to mi chodzi czyli robie tylko szablon strony index, a wewnatrz tej strony umieszczam kod i wszystkie strony otwieraj sie dokladnie w tym miejscu.

Nie wiem czy wyrazilem sie wystarczajaco jasno

pozdr
bagietka
Wieviór
W skrócie rzecz biorąc, robiąc tak jak Ty, masz to niebezpieczeństwo, że sprytny user może sobie wpisać co tylko będzie chciał w urlu, więc może sobie zaincludować stronę jaką tylko będzie chciał. Natomiast jeśli masz case'y to jest o tyle lepiej, że to Ty decydujesz co będzie dostępne. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.