Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Czas w grze internetowej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
E -dd
Witam

Szukałem i są tematy o grach on-line, ale tego co szukam tam nie było. Nie wiem w jaki sposób, zrobić w grze czas. Jedna godzina w grze to u nas 5 min, czyli 1 dzień w grze to 2 godziny. Nie wiem jak zrobić żeby czas ciagle leciał, nawet jak nikt akurat nie jest on-line w grze. Co byście polecili do tego ?
qlash
np. czas unix'owy + funkcja do obliczania z niego?

> time" title="Zobacz w manualu php" target="_manual()
> microtime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual()
wojtek.zielinski
Jeżeli coś ma sie "dziać" w tym czasie to nieodzowny będzie CRONTAB, albo coś w tym guście.

--
Wojtek Zieliński
http://www.zielinscy.pl
E -dd
A może by zrobić tak że jak user wejdzie na strone (byle jaki). To sprawdza ile czasu mineło od ostatniej wizyty (też byle jakiego usera), oblicza z tego ile to godzin w grze i zmienia wpis w bazie z tego i jeśli np. minął dzień to zmienia dzień tygodnia na następny ? A ma ktoś informacje jakieś o CRONIE, żebym mógł poczytać ?
My4tic
Ehh skoro czytałeś inne tematy o grach online to powinieneś wiedzieć, że cronem zajedziesz serwer, nie nadaje się on do takich zastosowań. Wszystkie czasy, akcje, interakcje powinny być wykonywane przy wejściu usera na stronę, ewentualnie w czasie wykonywania jakieś czynności jeśli wymaga ona aktualnych danych, a nie w czasie rzeczywistym.
E -dd
Czyli taka opcja że przy wejściu na strone oblicza ile mineło od ostatniego zapisu czasu i dodaje czas do tego jest ok ? Wtedy też by zmieniały się dni tygodni itp .. ?
My4tic
Cytat(E -dd @ 19.12.2006, 13:13:02 ) *
Wtedy też by zmieniały się dni tygodni itp .. ?

Jak napiszesz taką funkcje, która będzie to realizowała to tak - samo nic się nie zrobi ale to chyba oczywiste.
Gdy gra się zacznie zapisz sobie aktualny timestamp do bazy i traktuj to jako czas 'zerowy'. Później gdy gracz wejdzie do gry pobierasz aktualny timestamp i odejmujesz od niego ten początkowy. Wynikiem będzie ilość sekund, która minęła od początku gry - przeliczasz to według jakiegoś schematu i po problemie.

--edit

Ps.
Warto się męczyć z grą jeśli masz problemy już na początku z tak prostymi rzeczami? :-) Co będzie jeśli dojdą interakcje z użytkownikami, starcia jednostek, symulacja walk itp?
E -dd
Wszystko mam rozpisane i wiem jak robić więc nie będzie problemów. Jedynie z tym czasem potrzebowałem pomysłu poprostu nie wiedziałem jak się za to zabrać smile.gif
Cytat
Jak napiszesz taką funkcje, która będzie to realizowała to tak - samo nic się nie zrobi ale to chyba oczywiste.

No tak, wiadomo źe nie zrobi, źle napisalem poprostu smile.gif

Jednak z tym czasem trochę się przeliczyłem. Mam w bazie zapisane tak dane
Kod
ID|Godzina która jest w grze|Numer dnia tygodnia|Godzina o której był ostatni zapis do bazy

i teraz tak. Gdy ktoś wejdzie na stronę, muszę pobrać aktualną godzinę i zapisać ją do bazy w miejscu o ostatniej aktualizacji oraz obliczyć która będzie teraz godzina i dzień tygodnia w grze. Ogólnie to nie mam pomysłu jak to rozwiązać, żeby jak np. jest godzina 20, a ma dodać 10 nie wyszło 30 tylko 6 i tak samo z dniami tygodnia.

Ma ktoś może jakiś pomysł na to ?

ps. Napisał kolejnego posta żeby odświerzyć temat.
arczi
$ilosc_godzin%24, np. 30%24 - wynik: 6

z dniami tygodnia: $nr_dnia_tygodnia%7
E -dd
Kod
$wynik   = mysql_query("SELECT * FROM `conf` WHERE `id` = 1 LIMIT 1");
$time    = mysql_fetch_array( $wynik );

if ( date(H) == $time['last'] ) {
$m = floor(date(i) / 5); // Ile godzin w grze mineło
} else {
$m = dod(date(H) - $time['last'])*12; // Ile godzin w grze mineło
$m = $m%24; // Ile godzin w grze mineło
}

$m = ($m == 0) ? $time['time'] : $m; // Ile godzin w grze mineło
$d = floor($m/24); // Dni w grze
$p = ($time['day']+$d)%7;
$p = ($p == 0) ? 7 : (($time['day']+$d)%7); // Dzień tygodnia

mysql_query ( "UPDATE `conf` SET `time` = '" . $m . "', `day` = '" . $p . "', `last` = '" . date(H) . "',`minut` = '" . date(i) . "' WHERE `id` =1 LIMIT 1;");

Zrobiłem coś takiego, i czasamie liczy OK a czasem źle. Nie mogę tego zrozumieć wogole :/
ps.
Teraz baza wygląda tak
Kod
ID|Godzina która jest w grze|Numer dnia tygodnia|Godzina o której był ostatni zapis do bazy|Minuty o której byl ostatnio zapis do bazy
arczi
wyglada na dobre...

jakie Ci np. wyskakuja wyniki? kiedy sa bledne?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.